Защо трябва да излизате навън по-често

Защо трябва да излизате навън по-често
Pexels

Има причина, поради която дълбокото вдишване на чист въздух се усеща подмладяващо за душата. Кислородът изпълва дробовете ви, слънчевата светлина удря лицето ви и тялото ви се отпуска. Природата отдавна се смята за върховния лечител, но ние, хората, прекарваме по-малко време на открито в нашия модерен и забързан начин на живот.

Пропускането на разходка навън е пропусната възможност да подобрите вашето психическо, емоционално и физическо здраве, защото прекарването на време сред природата може да помогне за облекчаване на стреса и безпокойството. По този начин също засилваме нашата имунна система, креативност и фокус. 

Ето всички предимства на прекарването на време и потапянето в природата, както и стратегическите начини да излизате навън по-често:

Ползи от прекарването на време сред природата

1. Осигурява време за презареждане и освобождаване от стреса

Телата ни са страхотни в адаптирането към промените и стреса, за да ни помогнат да преодолеем трудни времена. Въпреки че тази гъвкавост е жизненоважна за оцеляването, продължителните периоди на силен стрес тренират телата и умовете ни да гледат на стреса като на нещо нормално. Как можем да намалим нивата на стрес и да дадем шанс на нашите системи да излязат от постоянна повишена готовност? Като излезем навън.

Когато прекарваме време сред природата, можем буквално да се откъснем от ежедневните стресови фактори, технологиите и социалните взаимодействия. Природата може да ни помогне да заземим и презаредим телата и умовете си, особено ако отделим време да наблюдаваме заобикалящата ни среда.

2. Подпомага физическото здраве

Независимо къде тренирате, увеличаването на сърдечната честота е полезно за вашето здраве. Ако ви е трудно да се придържате към рутинни упражнения, преместването на тренировката ви навън може да подобри мотивацията ви. Хората, които прекарват време сред природата, са по-склонни да бъдат физически активни. 

Участието във физическа активност навън – туризъм, плуване или просто ходене – може да доведе до подобрено физическо здраве, включително по-ниско кръвно налягане, намален риск от сърдечни заболявания и подобрена имунна функция. 

3. Може да повиши креативността и концентрацията

Изследванията също така са установили, че прекарването на време сред природата може да увеличи креативността и да подобри фокуса. 

Нуждаете се от повече убеждаване, че почивката сред природата може да ви помогне да спазите задаващия се краен срок по-ефективно? Проучване, публикувано в Journal of Environmental Science and Technology, установява, че хората, които се разхождат в парка в продължение на 90 минути, имат повишена невронна активност в частта от мозъка, свързана с вниманието. 

Как да намирате повече време за разходки сред природата

Вместо да поемате грандиозни ангажименти, които знаете, че няма да можете да изпълните, започнете с тези достъпни навици, които да ви помогнат да приоритизирате и да се наслаждавате на повече време навън. 

Направете излизането навън първият ви приоритет сутрин 

Вместо да се притеснявате дали можете да изтръгнете времето на открито по обяд, започнете сутринта си със слънчева светлина. Слънчевата светлина също помага за повишаване на настроението поради механизмите, свързани с циркадния ритъм. Ако имате куче, този навик ще бъде напълно нормален. 

Винаги ходете пеша, когато е възможно

Ако трябва да стигнете до определено място и е възможно това да се случи пеша, направете го. Макар че ще отнеме малко повече време, ще ви зареди с енергия, така че винаги избирайте пешеходния маршрут, когато е възможно.

Обядвайте навън

Когато времето позволява, добра идея е да прекарвате обедната си почивка навън. Можете дори да хапнете на чист въздух. Когато се върнете на работното си място, ще се чувствате невероятно.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay