Защо хората в Япония спят на пода и 5 причини да опитате

Защо хората в Япония спят на пода и 5 причини да опитате

Ако сте израснали в западна държава, вероятно сте свикнали да спите свити на меко легло. Но когато влезете в японска спалня, има шанс дори да не намерите легло. Има много причини, поради които японците предпочитат да спят на пода, а това не е просто традиция или за да пестят място в малките апартаменти. Оказва се, че спането на земята има някои доста впечатляващи ползи за здравето.

1. Може да облекчи болките в гърба

Спането на твърда, равна повърхност е полезно за гърба ви и може да ви освободи от болката, която е с вас от години. Докато спите на меко легло, със сигурност се чувствате удобно, но матракът ви може да започне да потъва с течение на времето, причинявайки изкривяване на гръбнака ви и това води до болки в гърба. Всъщност експертите дори препоръчват да поставите шперплат под матрака си, ако е прекалено мек. Спането на пода също ще поддържа гръбнака ви изправен и ще предотврати извиването на тялото ви в неестествено положение.

2. Може да подобри стойката ви

Ако спите в правилната позиция и гръбначният ви стълб получава подходяща опора, ще бъде много по-лесно да държите гърба си изправен през деня. Преместването на пода може да ви помогне да коригирате лошата стойка, защото когато гърбът ви не боли, не чувствате нужда да се прегърбвате.

3. Може да подобри кръвообращението

Когато спите на пода, това подобрява притока на кръв, защото теглото ви се разпределя равномерно и има по-малко натиск върху различни части на тялото ви. Спането в естествено положение също ще предотврати изтръпването, причинено от лоша циркулация на кръвта. Например, ако спите свити настрани, кръвта циркулира и след това се връща обратно към сърцето ви, причинявайки различни здравословни проблеми, като кръвни съсиреци и разширени вени.

4. Това може да ви помогне да ставате навреме

Ако ви е трудно да напуснете комфорта на възглавниците си и да станете от леглото сутрин, не сте сами. Много хора се борят, когато алармата се включи и се изкушават да натиснат бутона за отлагане. Когато спите на пода, получавате точното качество на съня и не ви е толкова удобно, че да искате да лежите там цял ден.

5. Достъпно е

Средностатистическият човек харчи около 1 000 лева за матрак, а избирането на грешния и подмяната му може да ви отнеме известно време и енергия. Спането на пода ще ви спести хиляди левове, тъй като няма да е необходимо да купувате рамка за матрак или основа, която да пасва на вашия матрак.

Кой трябва да избягва да спи на пода

Подът е най-твърдата повърхност, на която можете да спите, и въпреки че освобождаването от матрака има много предимства, не се препоръчва за някои групи хора.

Страдащи от алергии. Тъй като подът събира мръсотия и прах, хората, които са склонни към алергични реакции, могат да получат кашлица и хрема.

Хора с костни заболявания. Ако вече страдате от сериозно костно заболяване, сънят на пода може да донесе повече вреда, отколкото полза, тъй като може да окаже по-голям натиск върху ставите ви.

Възрастни хора. Тъй като мобилността намалява с възрастта, възрастните хора може да се затруднят да легнат на пода и съответно да станат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay