Зеленчуците на скара причиняват диабет

Това твърдят учени от университета Mount Sinai в Ню Йорк

Зеленчуците на скара причиняват диабет

През последните години зеленчуците на скара сякаш се превърнаха в доста предпочитано, дори считано за здравословно, ястие.

Учени обаче са на път да развенчаят мита за "сухо" приготвените продукти, научаваме от Medical Daily.

Изследователи от университета Mount Sinai в Ню Йорк смятат, че те са също толкова нездравословни, колкото пържените и мазни зеленчуци. Според тях, по време на приготвянето им, се получава веществото метил-глиоксал, което отслабва умението на тялото да се предпазва от инфекции.

Те направили опити с четири генерации опитни мишки, на които давали храна, богата на веществото. Гризачите развили инсулинова резистентност и започнали да трупат мазнини. Следващата стъпка била развитието на диабет.

Според професор Хелън Власара, ръководител на изследването, откритието може да помогне на хората да се преборят с твърде разпространеното затлъстяване.

Американските учени са убедени, че за да се борим успешно с диабета, трябва да изключим от менюто си приема на метил-глиоксал. Затова, вместо грил, те препоръчват задушаване на фурна, варене или готвене на пара.

5 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 03.09.2012|14:00
Не знаех, че причиняват диабет, иначе са толкова вкусни. Много жалко, но щомн е така, това ястие вече няма да го приготвям отсега нататаък
13
Не е посочен 29.08.2012|11:48
Ако вярваме във всичко, което се пише до сега трябваше да сме само на фотосинтеза!
12
Не е посочен 29.08.2012|11:47
О, не! Това отказвам да го повярвам! Наистина ми се струва нереално!
11
Не е посочен 29.08.2012|11:38
Ама сигурно ли е?! Има ли доказани научно изследвания по темата?!
10
Не е посочен 29.08.2012|11:36
И аз ги хапвам много! много са ми вкуснички! А сега ми отнеха това удоволствие!
9
Не е посочен 29.08.2012|11:28
Aз вече не знам на кой да вярвам и на кой не! То стана мазало вече!
8
Не е посочен 29.08.2012|11:25
А ние ги хапваме за да слабеем! Край! Повече няма да ям!
7
Не е посочен 28.08.2012|12:59
Еее, стига бе, а аз толкова да го обичам тия зеленчуци на скара. Сигурни ли сте ,че това е вярно. Аз много на Medical Daily да ви кажа честно не им вярвам.
6
Не е посочен 28.08.2012|12:49
Съжалявам да го прочета, тъй като обожавам зеленчукови шишчета, а понякога и с някоя друга месяна хапка по между.
5
Не е посочен 28.08.2012|10:05
тази информация направо ме втрещи!винаги съм си мислела,че зеленчуците,приготвени на скара,освен,че са много вкусни,са и полезни,а нещата явно не стоят точно по този начин...жалко...
4
Не е посочен 28.08.2012|09:52
Не можем да ги ядем сурови заради нитратите, на скара са вредни, пържени дваж, варени са по-малко полезни... В какви времена живеем всичко е вредно, накрая май ще се върнем към храненето, което са имали предците ни.
3
Не е посочен 28.08.2012|09:08
:((( Много ме е яд сега, когато прочетох инфото. Имам най-леката форма на диабет, но пък много обичам зеленчуци приготвени точно по този начин. Защо лекарите не предупреждават.
2
Не е посочен 27.08.2012|17:02
Ястията на скара са ми сред любимите и си ги хапвах с идеята, че се храня здравословно и балансирано:( За варенето така едно време пък се говореше, че убива витамините в зеленчуците, а готвене на пара честно казано изобщо не практикувам. Сигурно след десетилетие и него ще анатемосат.
1
Не е посочен 27.08.2012|16:08
Потресаващо! Как всичко, което си мислим, че е полезно в един момент се оказва вредно, за това не е добре човек да се вманиачава и ограничава, а да се храни разнообразно и балансирано.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay