Интересни факти за хората и здравето

Интересни факти за хората и здравето

Здравето е най-важното нещо, което хората имат, затова много от нас се опитват да научат нови неща всеки ден, които ще ни помогнат да останем здрави колкото е възможно по-дълго. Днес изглежда, че учените знаят всичко за човешкото тяло, но това не е вярно. Например, наскоро лекарите установиха, че липсата на закуска няма никакво влияние върху здравето, а треперенето, когато ни е студено, ни помага да отслабнем.

Ето 10 интересни факти, които ще ви изненадат:

1. Жените се нуждаят от повече сън, отколкото мъжете

Изследователи от университета Дюк са открили, че за разлика от мъжете, жените се нуждаят от повече сън. Оказва се, че ако жените не получават достатъчно сън, техните физически и умствени способности са намалени. Поради липсата на сън, жените са склонни да попадат в депресивни състояния по-често и сутрин са склонни да бъдат по-раздразнителни.

2. Хората, които изглеждат по-млади, отколкото са, живеят по-дълго

Ако човек изглежда по-млад от действителната си възраст, той ще живее по-дълго от човек, който изглежда по-стар от реалната си възраст. И учените са доказали, че това е програмирано на ниво ДНК. Ключови части от ДНК, наречени теломери, които показват способността на клетките да се репликират, също са свързани с това колко млад човек изглежда. Така че хората, които изглеждат по-млади, имат по-къси теломери.

3. Липсата на закуска не води до здравословни проблеми

Диетолозите твърдят, че закуската е най-важното хранене за деня. Различни специалисти продължават да казват, че всеки трябва да закусва. Но медицинските изследвания показват, че пропускането на закуска не води до здравословни проблеми и няма ефект върху загубата или увеличаването на теглото. Това всъщност е само мит.

4. Общуването с приятели е полезно за здравето на мъжете

Робин Дънбар, психолог и директор на изследователската група по социална и еволюционна неврология в Оксфордския университет, твърди, че всеки човек трябва да се среща с 4-5 приятели поне два пъти седмично. Те могат да прекарат това време по какъвто начин си искат - от спорт до посещаване на барове. Дънбар твърди, че мъжете, които имат лоялни приятели, са по-рядко депресирани и имат по-силна имунна система.

5. Треперенето, когато ни е студено, помага да отслабнем

Учени от Института за медицински изследвания Гарван в Сидни установиха, че 10 минути треперене на студа изгаря повече мазнини от един час тренировка. Това са нови открития, основани на предишни изследвания на така наречената кафява мазнина - вид мастна тъкан, която по същество изгаря енергия, вместо да я съхранява.

6. Колоезденето прави имунната ви система по-млада

Учени от Университета в Бирмингам изследвали велосипедисти на възраст от 55 до 79 години, които карали велосипед няколко часа всеки ден. Тези изследователи установили, че колоезденето в по-напреднала възраст предотвратява намаляването на мускулната маса и силата. А нивата на мазнини и холестерол остават стабилни. Но най-удивителният факт е, че органите на велосипедистите произвеждат имунни Т-клетки в сравними числа с 20-годишните. Удивително е, че производството на Т-клетки започва да намалява около 20-годишна възраст. Това доказва, че карането на велосипед всъщност прави имунната система по-млада.

7. Да бъдете неспокойни ви помага да отслабнете

Изследванията показват, че много от хората, които не са податливи на наднормено тегло, правят "допълнителни" движения в хода на ежедневния си живот, като потропване с пръсти, ходене в кръг, докато говорят, и така нататък. Оказва се, че дори тази на пръв поглед незначителна физическа активност помага на тялото да изгори до 350 допълнителни калории на ден.

8. Гризенето на ноктите в детска възраст е полезно за здравето

Канадските учени изучават навиците на 1000 души на възраст от 5 до 9 години, а няколко години по-късно те провеждат тестове за алергия. Според изследователите микробите, които попадат в тялото, правят имунната система по-силна и по-мощна. 

9. Кръвното налягане може да се увеличи, когато има лекар около вас

Около 20% от населението на целия свят има така наречения "синдром на бялата престилка". Тези хора имат подсъзнателен страх от лекарите и когато се намират в медицинско заведение, кръвното им налягане се повишава. Нещо повече, тези хора може да изглеждат спокойни и дори не осъзнават, че са уплашени. Жените имат този синдром по-често, особено през първите седмици от бременността.

10. Пицата е по-здравословна закуска от зърнената закуска

Много хора смятат, че това твърдение е нелогично, но в действителност яденето на пица за закуска е по-здравословно, отколкото яденето на зърнени култури. Известният американски диетолог Челси Амер твърди, че пицата съдържа мазнини, въглехидрати и протеини, които ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, отколкото ако ядете зърнени храни с мляко. И разбира се, зърнените култури също съдържат въглехидрати и захар.
Разбира се, това не означава, че трябва да ядете само пица за закуска, но яденето само на зърнени култури също не е добра идея.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay