Как да облекчим симптомите на алергия през пролетта

Как да облекчим симптомите на алергия през пролетта

Пролетта - най-трудното време за страдащите от алергии. През пролетта организмът е отслабен и следователно реагира на много дразнители. Освен това през пролетта започват да цъфтят билки, дървета и цветя. Към средата на май започват да се активизират плесенните гъбички и в същото време се появяват насекоми. През пролетта домашните животни активно сменят козината, а също така интензивно освобождават ензими и хормони, тъй като точно по това време на годината започва сезон на чифтосване. Също така не забравяйте за алергични реакции към битова химия, дрехи, храни и лекарства.

Но най-често хората страдат от алергии към цветен прашец. През май цъфтят дъб, бреза, люляк, върба, кестен, бор, клен и глухарче. По това време въздухът буквално се запълва с най-малките частици от прашеца им. Но има някои препоръки, които ще помогнат за облекчаване на страданието от алергии.

Най-добре е да отидете на разходка след дъжда. А в сухо и ветровито време останете у дома, тъй като именно в такива дни най-много частици прашец има във въздуха.

В апартамента и колата използвайте климатика със специални филтри за въздух. Автомобилът, оборудван с климатик, прави климат в кабината комфортен за водача и пътниците. Ако апартаментът не разполага с климатик по-добре е да го проветрявате и да отваряте прозорците само след дъжд, когато влагата прочиства въздуха.

След всеки престой навън се препоръчва да се взима душ. И през деня измийте няколко пъти очите си и изплакнете гърлото. За да направите това, използвайте физиологичен разтвор или дестилирана вода.

Дрехите, с които сте били навън, по-добре ги приберете в затворен гардероб. Така можете да се предпазите от прашеца, който се натрупва върху дрехите по време на разходки. По същите причини е по-добре да изсушавате прането през този период не на терасата, а вътре в апартамента.

Ако сте алергични към цветен прашец на дървета, по-добре е да се откажете от плодовете им. Експерти смятат, че през пролетта такива хора е най-добре да се откажат от моркови и плодови вина, тинктури и сокове.

Страдащите от алергия не трябва да се появяват навън рано сутрин - от шест до десет, и вечерта - от шест до десет. Точно по това време във въздуха има най-високата концентрация на частици от прашец.

В апартамента трябва да се прави мокро почистване колкото е възможно по-често. Също така използвайте овлажнител за въздуха - в помещението влажността не трябва да бъде по-ниска от 35%.

Ако имате възможност най-добре е да отидете в друга климатична зона по време на цъфтежа. Но да напуснете града и да отидете в селска къща е строго забранено: в гората алергиите могат само да се засилят.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay