Как да подготвите дъщеря си за първата й менструация?

Как да подготвите дъщеря си за първата й менструация?
Pexels

Първият път, когато едно момиче получи менструация, може да бъде стресиращ момент както за дъщерята, така и за майка й, тъй като всяка от тях търси най-добрия начин да се справи и разбере тази промяна.

Много момичета изпадат в паника, когато получат първата си менструация. Що се отнася до майките, някои от тях се стесняват или избягват да говорят за това с дъщерите си. Но нека ви кажа, че ако имате момиче, ще дойде момент, в който трябва да говорите и да подготвите дъщеря си за първата й менструация.

И тъй като знаем, че това не е лесно нещо и някои майки може да не знаят кога да започнат или какво да кажат, ето няколко съвета как да подготвите дъщеря си за първата й менструация ...

Прочетете много информация на достъпен език

Да, само защото сте жена и майка, не означава, че трябва да знаете абсолютно всичко за цикъла. Всъщност се предава невярна информация за менструацията, така че преди да говорите с нея, трябва да прочетете колкото можете повече, за да съберете валидна информация, която може да помогне да й обясните нещата и да я подготвите.

Изберете подходящата възраст и време, за да говорите с дъщеря си за цикъла...

Не всички момичета получават менструация на една и съща възраст. Средната възраст е около 11-14 години и някои момичета дори го получават преди или след това. Това зависи от генетични и различни здравословни фактори. Можете да започнете да говорите с дъщеря си около 10 или 11-годишна възраст за цикъла. Просто се уверете, че сте внимателни, например, уверете се, че тя е в правилната нагласа да се съсредоточи и да слуша и че средата е спокойна и приветлива. Можете дори да я заведете да поговорите насаме, за да не се притеснява.

Говорете с нея за промените в психичното и физическо състояние, които се случват с получаването на менструация...

Не я оставяйте да бъде шокирана от ефектите на нейния цикъл и ПМС върху нейното психично здраве. Говорете с нея за това какво може да изпита от възбуда, гняв, депресия, тъга и дори безпокойство при някои момичета. Също така не забравяйте да говорите за промените, които тя ще започне да забелязва в тялото си. Обяснете й защо се случва всичко това и че всички момичета и жени минават през този период и е добре да се говори за това. По този начин тя може да осъзнае и разбере тези емоции, когато се случат.

Избягвайте да се фокусирате само върху негативите

Когато говорите с нея, опитайте се да не се фокусирате твърде много върху негативите, като болката например. Разбира се, добре е да й помогнете да се подготви за всичко, като й дадете знания за това, но вие също искате тя да остане силна и да не се ужасява от това, разбирайки, че е обичайно и нормално.

Напомнете й, че няма от какво да се срамува!

Много е важно да й напомните, че нейният цикъл не е абсолютно нищо, от което да се срамува или да се притеснява да говори. Обяснете й, че всички момичета преминават през това и това е жизненоважна част от това да станат жени.

Запознайте я с различните видове продукти за женска хигиена

Трябва да я научите на различните видове продукти за женска хигиена и как да избира това, от което се нуждае. Може също да искате да й купите превръзки, които да държи в шкафа си, когато има нужда от тях.

Помогнете й да се научи да използва дамски превръзки или дамски хигиенни продукти

Научете я как да ги използва, за да види, че е лесно и няма от какво да се притеснява.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay