Как да се предотврати настинка, преди да се развие

Как да се предотврати настинка, преди да се развие

Средно статистическият възрастен прекарва по две до три настинки годишно. И независимо дали вече сте надхвърлили този брой или по някакъв начин сте пропуснали този сезон, вероятно ще опитате почти всичко, което гарантира да спрете настинка в зародиш. Но наистина ли е възможно да се отървете от настинка толкова бързо?

Със сигурност не можете да направите каквото и да било, за да се отървете от настинката, след като симптомите са налице.

След като вирусът на настинка навлезе във вашата система, нищо наистина няма да му попречи да продължи своя ход. Така наречените борци срещу настинката като витамин С, някакви билки и чесън просто не са потвърдени от науката.

Например, витамин С е очевидно здравословен и известен протектор на имунната система, но ако чакате да се разболеете, за да го пиете, е твърде късно да помогне за това конкретно заболяване. За да бъде витамин С най-ефективен, трябва да го приемате всеки ден.

Приемането на витамини, за предпочитане чрез храната, действа по-добре, когато го правите денонощно, като превантивен метод. Приемането на цинк в самото начало на настинка (например в рамките на първите няколко дни от забелязване на симптомите) може да намали продължителността на заболяването, но проучването все още не е окончателно.

Фокусирането върху превенцията е интелигентен начин при наближаване на сезона на настинка и грип.

Ето как.

1. Качествен сън.

Факт е, че недостатъчният сън отслабва имунната система. Точният механизъм за това как лишаването от сън прави това, не е напълно ясно, но той деактивира функционирането на Т-клетките и увеличава възпалителните цитокини, и двете от които намаляват способността ни да се борим с настинки и грип.

2. Заредете се с растителна храна.

Плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни съдържат много антиоксиданти, възстановяващи клетките и усилващи имунната ви система. Те намаляват стреса, за да може организма по-добре да се пребори с инфекциите.

3. Не докосвайте очите, устата или носа.

Това са директни входни точки за микроби, а въздушните капчици пътуват бързо и когато кашляте или кихате. Затова избягвайте да докосвате лицето си и лицата на другите. Повечето възрастни докосват лицето си почти 16 пъти на ден, а децата го правят много по-често, увеличавайки разпространението на микроби.

4. По-малко стрес.

Подобно на лишаването от сън, редовният стрес освобождава каскада от стресови хормони във вашата система, понижаващи производството на бели кръвни клетки, които са от решаващо значение за предпазване от инфекции.

5. Останете хидратирани.

Говорим за гореща супа, чай и други топли течности, които помагат за разхлабване на слузта и карат болката в гърлото да намалява. Дори течността на стайна температура може да свърши работа. Важното е да не оставаме дълго време бе течности.

6. Мийте ръцете си

Това е най-важният съвет за предпазване от настинка, който ще чуете. Най-важната мярка за предотвратяване на настинка и грип е честото миене на ръцете. Масажирането на ръцете с топла сапунена вода за най-малко 20 секунди помага да се отделят микробите от кожата. Научете и децата си да го правят и ще сте почти непревземаеми за бацилите. Този навик трябва да е изграден от ранна възраст, за да се предпазват от всякакви зарази.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay