Как да успокоите състоянието на екземата си

Как да успокоите състоянието на екземата си

Зимата е толкова близо, че вече можете да усетите аромата й. Докато някои ще се подготвят за студените месеци, като се запасят с топли пуловери и обувки, страдащите от екзема трябва да се подготвят за сезон на отчаяно раздразнена кожа.

Екземата е възпаление на кожата, което обикновено се появява като сух, сърбящ обрив. Характеризира се с люспести, неравни, сърбящи и дебели сухи петна. Пристъпите могат да бъдат причинени от дразнещи продукти, инфекции, стрес, метеорологични промени и алергени. Най-честата форма на екземата е атопичен дерматит.

Въпреки че това състояние засяга хората целогодишно, суровите температури и сухото време, които идват с есента и зимата, могат да предизвикат обостряне на екземата. Но има няколко начина да направите състоянието й по-поносимо.

Първо: Не пестете овлажнителя. Винаги хидратирайте кожата си след почистване, включително след измиване на ръцете. Продуктите, които използвате върху екземата си, трябва да бъдат с лека формула и с хидратиращи съставки като масло от шеа, хиалуронова киселина, глицерин или керамиди. Нужно е да избягвате продукти с ароматни формули. Трябва да използвате мек сапун и дезодорант, специално създадени за чувствителна кожа, за да избегнете допълнителното дразнене.

Важно е да преосмислите някои от навиците си през зимата и времето, които може по невнимание да дразнят кожата ви. Например, колкото и да е изкушаващо да си вземете супер топъл душ в хладен ден, горещата вода отнема от кожата естествените й масла, което я прави по-суха. И колкото и да ви се иска да облечете вълнени пуловери, уверете се, че носите дишащи естествени материи като памук. Тъкани като мохер сърбят и влошават екземата.

Носете и слънцезащитен продукт с по-висок фактор всеки ден. Не се изненадвайте! Прекаленото излагане на слънце може да предизвика екзема, а това, че е студено не повлиява на негативните влияния на слънчевите лъчи. През зимата все още има UVA лъчи, които увреждат колагена и еластичната тъкан. Използвайте минерални формули с цинков оксид и титанов оксид, които не дразнят кожата.

Нанасяйте овлажнител преди сън, за да помогнете кожата ви да остане хидратирана. Ако не получите облекчение от горните методи или имате тежък случай на екзема, посетете вашия дерматолог – могат да ви бъдат предписани кортикостероидни кремове или перорални антибиотици за възстановяване на отворени рани или напукана кожа.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay