Какво може да се случи, ако не перете чаршафите си

Какво може да се случи, ако не перете чаршафите си

Прекарваме по-голямата част от живота си (около една трета от него) в сън. И докато спим в нашите легла, остатъчните материали, като масла, кожни клетки и мръсотия, могат да останат в чаршафите ни, натрупвайки се с течение на времето.

Всички обичаме да спим в чисти чаршафи. Но знаете ли какво се случва, ако ги оставите неизпрани? За да разберете какво може да ви направи натрупаната мръсотия, продължете да четете.

1. Пъпки и раздразнена кожа

Забелязали ли сте пъпки по кожата си? Вероятно калъфката на възглавницата ви е мръсна. Ежедневната употреба на калъфката може да доведе до натрупване на мъртва кожа, масло и бактерии и да причини запушване на порите, което води до акне. Кожата ви също може да се зачерви заради бактериите, присъстващи в акарите.

Ако кожата ви изглежда "нещастна", опитайте да сменяте калъфката си на всеки 2 до 3 дни.

2. Алергии от акарите

Кихате и очите ви се раздразняват през нощта? Може да страдате от алергия! Причините за алергии могат да варират от полени и прах до истински акари, живеещи в чаршафите ви. Тези прахови акари, макар и микроскопични, могат да причинят сериозни случаи на алергии и астма.

За да избегнете тези алергени, не забравяйте да перете чаршафите си с гореща вода. Можете дори да закупите дишаща и хипоалергенна постелка, за да не страдате от тези симптоми.

3. Вредни ефекти от спането с вашите домашни любимци

Спането с вашите домашни любимци може да е сладко и удобно, но има някои рискове, които трябва да знаете. Тъй като някои домашни любимци носят кърлежи, важно е да внимавате много. Козината на домашните любимци също може да привлече прахови акари, които да живеят във вашите легла.

Ако решите да държите вашите четириноги приятели на леглото си, не забравяйте да перете чаршафите си редовно и винаги да поддържате здравето и хигиената на вашите космати приятели.

4. Сърбящ скалп

Топлите и влажни калъфки за възглавници могат да бъдат чудесен дом за гъбички, известни като дерматофити. Тези гъбички причиняват сърбящи плешиви петна по скалпа, иначе известни като трихофития на скалпа.

Въпреки че можете лесно да потърсите лечение от медицински специалисти, превенцията е от ключово значение. За да намалите шансовете да имате дразнещо усещане на главата си, не забравяйте да перете възглавниците и завивките си редовно. 

5. Инфекция на очите

Ако сте имали конюнктивит, чаршафите ви също са "заразени". Това се дължи на бактериите, присъстващи в завивките, особено калъфките за възглавници. Ако вие или някой, който споделя легло с вас, наскоро сте имали конюнктивит, изперете чаршафите и калъфките си с гореща вода, за да намалите шансовете за повторна инфекция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay