Какво може да се случи с тялото ви, ако използвате етерични масла твърде често

Какво може да се случи с тялото ви, ако използвате етерични масла твърде често

Етеричните масла се рекламират като лек за всякакви неща: от кожни проблеми до психични проблеми. И все пак тези масла не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Може да миришат приятно, но прекалено много се изтъкват предимствата им, като същевременно се омаловажават лошите неща. Които всъщност са доста негативни.

Ще ви информираме за негативните последици за тялото от прекалената употреба на етерични масла:

1. Отравяне

Има хиляди инциденти с отравяне с етерично масло през последните години и повече от половината от тях включват деца. Токсичността се разпространява бързо и е нужно само малко количество масло, за да създаде животозастрашаваща ситуация. Това може да доведе до повръщане, нараняване на белите дробове и проблеми с централната нервна система. Най-опасното масло е евкалиптовото масло, няколко капки от което могат да доведат до гадене, болки в стомаха и конвулсии.

Докато 80% от случаите са били инциденти, тъй като маслата са били объркани с течни лекарства, като сироп за кашлица, все още е имало редица хора, които са приемали етерични масла през устата поради дезинформация.

2. Развитие на мъжките гърди

Има феномен, наречен гинекомастия - развитието на "мъжки гърди" Това е рядко срещано и често няма очевидна причина. Освен че понякога се предизвиква от масла от лавандула и чаено дърво.

Проучване доказа, че етеричните масла често са виновни за уголемената тъкан на гърдата сред младите момчета. В него участвали 3 момчета, които нямат нищо общо, но внезапно им се появили гърди след използване на продукти за грижа за кожата с масла от лавандула и чаено дърво. Оказва се, че маслата могат да имитират женски хормони и да потискат поведението на мъжките. Това нарушава общия хормонален и ендокринен баланс на тялото.

3. Чувствителност към слънце

Някои етерични масла са фотосенсибилизатори, което означава, че повишават уязвимостта на кожата към слънчева светлина. Това включва лимонените масла и най-големият виновник - маслото от бергамот. Много цитрусови плодове съдържат съединение, наречено фурокумарин, което може да причини химически изгаряния при излагане на слънчева светлина. В най-тежките случаи дори няколко минути под слънчевите лъчи могат да доведат до поява на мехури и петна.

4. Проблеми с кожата

Диапазонът на проблеми с кожата, предизвикани от етерично масло, варира от незначителни дразнения до сериозни състояния, като например дерматит. Алергичните реакции водят до копривна треска, обриви, сърбеж и изгаряне. Самата кожа също може да стане суха, люспеста и да започне да се напуква.

Особено лоша идея е да използвате масла върху увредена кожа, тъй като тя абсорбира повече масло и реакцията може да бъде неочаквана и неприятна. И никога не трябва да използвате неразредено масло: то може да бъде направо опасно за кожата ви!

5. Алергии

Освен кожните проблеми, алергичните реакции към етерични масла могат да засегнат очите и дихателната система. Така че използването на етерични масла може да причини кихане, хрема и други проблеми.
Понякога алергията се влошава: което означава, че трябва да посетите лекар възможно най-скоро.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay