Какво наистина означават мускулните потрепвания?

Какво наистина означават мускулните потрепвания?

Нищо друго няма способността да ни влуди, изплаши или подразни така, както мускулните крампи, спазми или потрепвания. 

Дори мисълта за това е способна да накара окото ви да потрепва. 

Мускулни потрепвания са неволеви контракции на цял мускул или само на някои от неговите влакна, често причинени от проблеми в реалния мускул или нервите.

Макар че вашето потрепване на мускулите вероятно ви се струва случайно, вероятно не е. Някои фактори могат да ви направят по-склонни към мускулно потрепване - и за щастие повечето от тях са доста фиксирани. Ето какво се опитват да ви кажат мускулите ви:

1. Не получавате достатъчно витамин D

Говорим за витамин D! Витаминът от слънцето е от решаващо значение за здравите мускули, а ниските нива (които са абсурдно често срещани) могат да доведат до хипокалцемия, състояние, при което има твърде малко калций в кръвта.

Ако не сте изследвали количестовот на витамин D в организма си през последната година, е време да поговорите с вашия лекар за това как да управлявате нивата на този витамин, особено ако не получавате достатъчно слънчева светлина.

2. Стресирани сте 

Стресът просто обича да съсипва тялото ви и всъщност може да изчерпи магнезиевите запаси на организма ви, за да предизвика потрепване. Магнезият играе огромна роля в нервната функция.

Ако сте супер стресирани, психически или физически, увеличете приема на богати на магнезий храни като листни зеленчуци, авокадо, ядки и бобови растения. (Тъмният шоколад също съдържа магнезий.)

3. Не сте фен на бананите

Тъй като калият е електролит, който е от решаващо значение за поддържане на мускулите, потрепването може да се дължи на липса на калий. Липсата на калий свива кръвоносните съдове, което води до намаляване на кръвния поток и разграждането на мускулната тъкан. Това може да предизвика дразнене и свръхвъзбудимост на невроните. 

4. Не пиете достатъчно вода

Може би най-простият начин за борба с мускулните крампи е да пиете повече вода. Дори леко обезводняване може да намали притока на кръв към мускулите и да предизвика спазми. 

5. Имате свръхчувствителност към някоя храна

Възможно е непоносимостта към някоя храна да се изрази чрез мускулни спазми. Но преди да елиминирате каквото и да било от менюто си, посетете лекар и си направете необходимите тестове. 

6. Тренирате прекалено много 

Леките до умерени степени на разграждане на мускулите са част от стандартния цикъл на тренировка и са необходими за адаптиране. Въпреки това тежкото разрушаване на мускулите може да доведе до по-значителни увреждания на мускулните клетки, които причиняват спазми. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay