Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да спите без възглавница

Какво ще се случи с тялото ви, ако започнете да спите без възглавница

Първите възглавници, които познаваме, датират от Древна Месопотамия. Били направени от камък и само заможни хора можели да си ги позволят. За разлика от древните каменни възглавници, тези, които използваме днес, са меки и пухкави и много хора не могат да спят, без да прегърнат голяма мека възглавница. Но всъщност спането с възглавница може да не е най-добрият начин за почивка, тъй като може да повлияе на тялото и настроението ви. 

Знаем, че е трудно да се разделите с любимата си възглавница, но спането без нея има много ползи за здравето. 

1. Предотвратява болки в гърба

Много възглавници могат да доведат до неестествено положение на сън и подкрепата, която те осигуряват, не трае дълго. Въпреки че самата възглавница няма да причини вреди на гърба ви, тя може да влоши състоянието ви, ако вече имате някакви проблеми. Когато спите без възглавница, гръбначният ви стълб може да си почине и тялото ви е в естественото си положение.

2. Помага ви да се справите с болките във врата

Повечето възглавници не могат да ви помогнат да спите в правилната позиция и дори могат да влошат позите на съня. Огъването на врата по някакъв начин за дълго време ще ви създаде дискомфорт, а възглавниците, които са прекалено твърди или прекалено меки, могат да доведат до болка във врата. 

3. Ще ви помогне да се справите с главоболието

Ако се събуждате с главоболие или се чувствате замаяни, може би вината е във вашата възглавница. Прекалено високите възглавници карат главата и шията ви да се навеждат напред и оказват повече напрежение на мускулите на врата. Заради това може да ви боли главата сутрин, след като станете от леглото.

4. Това може да облекчи стреса

Ако възглавницата ви кара да се чувствате неудобно през нощта, не се наспивате пълноценно. Колкото повече нарушения на съня имате, толкова по-малко време има тялото ви за много важни функции, които се случват по време на сън. Постоянното лишаване от сън може да повлияе на настроението и мисловните ви умения и ще накара тялото ви да отделя повече хормони на стреса през деня.

5. Предотвратява появата на акне по лицето

Кожата ви ще ви благодари, че сте се отървали от възглавницата си. Лицето ви обикновено е притиснато върху възглавницата ви през повечето време през нощта. Вероятно не перете калъфката си всеки ден и по нея се събира мръсотия и домашен прах. Всичко това може да доведе до пъпки, възпаления и преждевременни бръчки.

6. Може да е добре за вашата коса

Ако се събуждате сутрин със суха и заплетена коса, може да искате да се откажете от възглавницата си. Когато се въртите през нощта, косата ви се търка в калъфката, което я кара да се накъсва. Калъфките за възглавници също могат да абсорбират маслата от косата ви, като я оставят суха и чуплива.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay