Камъни в сливиците- ето как да ги премахнете

Камъни в сливиците- ето как да ги премахнете

Камъните в сливиците са онези бели налепи по сливиците. Те обикновено са безсимптомни и причиняват незначителен дискомфорт, като болезнено преглъщане, възпалени червени сливици и лош дъх.

Ето как да ги премахнете:

1. Премахване на камъни на сливиците с помощта на клечки за уши

Пригответе си следните неща: клечки за уши, огледало, четка за зъби, фенерче, течаща вода.

Отворете устата си, светнете с фенерчето и нагласете огледалото така, че да виждате сливицте си добре.

Изплезете езика си напред, за да се стегнат мускулите в задната част на гърлото. Това ще помогне на сливиците ви да излязат напред, за да ги виждате по-добре.

Намокрете една клечка за уши с вода, за да бъде по-малко драскаща.

С помощта на клечката "изтрийте" камъните от сливиците си.

Правете това много внимателно, защото може да нараните сливиците си и дори да потече кръв.

Изплакнете устата си с вода.

2. Използвайте орален иригатор

Можете също така да използвате орални иригатори за премахването на камъни от сливиците, като използвате иригатора на най-ниската степен.

Поставете иригатора в устата си, без да докосвате камъка и включете иригатора на най-ниската му степен. След това насочете потока вода върху един от камъните, докато не падне.

3. Гаргара за премахване и предотвратяване на появата на камъни

Гаргарата с вода за уста също е добър вариант, тъй като камъните в сливиците често се образуват, след като остатъчната храна се забие в дупките.

Препоръчва се гаргарата да се прави с вода за уста без алкохол и след хранене.

Също така, смес от топла вода и сол е най-подходяща за гаргара, тъй като премахва парченцата храна от дупчиците на сливиците.

4. Гаргара с ябълков оцет

Ябълковият оцет е способен да разгради камъните, заради киселинния си характер. Разредете 1 с. л. оцет в една чаша топла вода и правете гаргара с този разтвор 3 пъти на ден. Имайте предвид, че това не е най-добрият вариант, защото оцетът може да предизвика появата на кариеси.

5. Етерични масла

Етеричните масла от лимонена трева и масло от смирна също могат да помогнат за намаляване на камъните в сливиците поради техните противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Започнете с разреждане на етеричното масло в базово масло и поставете 1 или 2 капки върху четка за зъби, преди да изтъркате камъните. Препоръчително е да използвате друга четка за зъби, а не тази, която използвате обикновено.

6. Яжте кисело мляко

Киселото мляко е също добър антидот за предотвратяване на камъни в сливиците, тъй като съдържа лактобацилус ацидофилус и други полезни пробиотици, всеки от които има уникални ползи за здравето.

Пробиотиците помагат да се отървете от бактериите, които причиняват камъни в сливиците.

7. Дъвчене на моркови

Яденето на моркови спомага за увеличаване на слюнката, което от своя страна помага за намаляване и елиминиране на камъните в сливиците.

8. Потърсете медицинска помощ

Поговорете с лекар относно извършването на тонзилектомия, което е проста и ефективна процедура, която обикновено се използва за отстраняване на упорити камъни в сливиците. Периодът на възстановяване е кратък и процедурата е последвана от болка в гърлото и малко кървене.

9. Антибиотици

Можете да обмислите използването на антибиотици след консултация с Вашия лекар за устойчиви или тежки камъни на сливиците. Различни антибиотици могат да се използват за лечение на камъни в сливиците. Те обаче може да не успеят да се справят с причината за камъните в сливиците.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay