Кога да очаквате появата на първите си бели коси

Кога да очаквате появата на първите си бели коси

Току-що сте забелязали няколко бели косъмчета и сега се чудите какво означва това? Не всяка жена е готова да приеме, че косата ѝ започва да побелява. Доскоро този цвят на косата се свързваше със старостта, въпреки че е възможно да побелеете на 20 години или дори по-рано.

Противно на общоприетото схващане, сивата коса не е непременно признак на стареене. Хората, които имат високи или ниски нива на щитовидната жлеза и хората с някои автоимунни заболявания, които унищожават космените фоликули, също могат да побелеят преждевременно. Стресът, генетиката и етническата принадлежност също играят роля. Например, проучване от 2018 г. установява, че кавказците са склонни да побеляват по-рано от афро-американците. Консумацията на алкохол, тютюнопушенето, замърсяването и излагането на слънце също могат да ускорят този процес.

Но кога трябва да очакваме косата ни да започне да побелява? Нормално ли е да това да се случи на 30 години или по-рано? Отговорът зависи от няколко фактора, включително начина ви на живот. В някои случаи този процес може да бъде обърнат чрез отстраняване на първопричината. 

На първо място е генетиката

Вашата коса, кожа и очи получават цвета си от меланин, естествен пигмент. Производството му намалява с времето, което води до побеляване на косата. Вероятността да побелеете се увеличава с 10% до 20% на десетилетие след 30-годишна възраст. Но стареенето не е единственият фактор, участващ в този процес.

Химикали като боя за коса или продукти за изправяне могат да причинят увреждане на фибрите на косата. Пушенето може да увеличи скоростта на стареене на косата. Вашият културен произход също влиза в играта. Не е важна само вашата генетика, но и вашата култура и това, което правите. Преждевременното побеляване на косата може също да се дължи на оксидативен стрес, дефицит на хранителни вещества, възпаление и някои лекарства. Европеидната раса обикновено започва да забелязва първите си бели косъмчета около 34-годишна възраст. Въпреки това, този процес може също така да се случи в средата на 20-те или след 40-годишна възраст, в зависимост от вашите гени. Тъмнокожите започват да побеляват в средата на 40-те си години, докато азиатците изпитват тези промени в края на 30-те си години. Независимо от расата, до 23% от хората имат 50% сива коса, докато навършат 50 години.

Кога да очаквате появата на първите си бели коси

Възможно ли е да го предотвратим?

Побеляването на косата е нормална част от стареенето, но е възможно да забавите или обърнете този процес. Освен това има начини да скриете сивата коса, без да я боядисвате, особено ако имате само няколко побелели кичура. Първо, важно е да знаете, че свързаното със стреса побеляване на косата може временно да бъде обърнато, според проучване от 2021 г. Например, един от участниците в проучването започнал да побелява от стрес. Косата му се върнала към нормалния си цвят след период на по-слаб стрес, последван от двуседмична ваканция.

Друго проучване, от 2019 г., показва, че преждевременното побеляване на косата може да бъде предотвратено чрез справяне с основната причина. Международният журнал по трихология потвърждава това твърдение, като казва, че е възможно да се "обърне" процесът на побеляването на косата, причинено от дефицит на хранителни вещества, като ниски нива на протеин, желязо или мед. Но космите, които са били сиви в продължение на 30 години, вероятно няма да могат да бъдат възстановени.

Що се отнася до превенцията, от съществено значение е да ограничите стреса и да се храните балансирано. Направете една крачка напред и откажете пушенето, което е фактор, допринасящ за оксидативния стрес и стареенето. Експертите от Chester County Hospital препоръчват да се ядат храни, богати на протеини, цинк, желязо и витамин B12, за да се предотврати побеляването на косата. Освен това избягвайте да прекарвате дълги часове на слънце и намалете алкохола. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay