Колко бързо можете да забременеете след премахване на спирала?

Колко бързо можете да забременеете след премахване на спирала?

Вътрематочната спирала се е доказала като една от най-ефективните форми на контацепция. Категоризирана като дългодействащ обратим контрацептив, много жени избират да поставят спирала в тялото си, тъй като тя изисква много малко поддръжка. Основното ѝ предимство е, че ви я поставят и забравяте за нея. Началото може да създаде лек дискомфорт, но той отшумява с течение на времето.

Съществуват хормонални спирали, които предотвратяват контакта на сперматозоидите с яйцеклетката и медни спирали, които действат като спермициди. Което и да изберете в крайна сметка, след като имате Т-образното устройство, разположено в матката ви, очаквате няколко години непрекъсната контрацепция. Също така, можете да я премахнете по всяко време. И според експертите можете да забременеете почти веднага след като спиралата излезе от тялото ви.

Колко бързо можете да забременеете след премахване на спирала?

Специалисти съветват да започнете да правите опити за забременяване още през първата семица, след премахването на спиралата. И все пак трябва да имате предвид, че шансовете за зачеване все пак зависят от вашата възраст. Ако сте под 35 години, имате приблизително 20% шанс да забременеете на месец, което се увеличава до 60 за 6 месеца и 85 до 90% за една година. Шансовете намаляват с възрастта.

Вероятността да забременнете зависи и от вашия начин на живот и здравословно състияние. Ако не бързате да заченете, може да изчакате два до три месеца, преди да опитате. Това позволява на тялото ви да възобнови нормалните си (или овулаторни) менструални цикли и ви дава време да приемате пренатални витамини, да спрете да пушите, да сведете до минимум пиенето и кофеина и да изберете здравословен начин на живот.

Какво трябва да знаете преди да отстраните спиралата си?

Премахването на спиралата не е кой знае колко неприятно. Процесът може да предизвика леко зацапване и временни спазми, както и минимален дискомфорт в резултат на процедурата. Също така няма прекъсване или дълъг процес на възстановяване, но медицинските експерти винаги препоръчват да си отделите малко време, в което да се погрижите за себе си и да се втзстановите.

Ако се притеснявате за възможността си да забременеете след отстраняването, винаги е добра идея да се консултирате с вашия лекар. Всяка жена с нередовен цикъл, обилен, болезнен мензис или която се опитва да забременее в продължение на 12 месеца без успех (ако е на възраст под 35 години) или шест месеца без успех (ако е на възраст над 35 години) трябва да посети лекар.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay