Колко чаени лъжички захар на ден са позволени?

Британски учени съветват приемът на захар да се намали от 15 до 5 лъжички на ден

Колко чаени лъжички захар на ден са позволени?

Властите във Великобритания съветват гражданите да намалят наполовина приема на захар. Целта е да се избегнат високите нива на затлъстяване, които се наблюдават все по-често в страната.

Правителството обаче търпи критики от учени и лекари заради неправилната политика по подобряване на общественото здраве и намаляване на приема на захар сред населението.

Експерти отправят поредица от искания към правителствената организация Public Health England, която се бори със здравните проблеми в обществото.

Учените твърдят, че жените трябва да приемат не повече от пет-шест чаени лъжици захар на ден, а мъжете - най-много седем-осем. Британците консумират средно по 15 лъжички захар на ден. Главната причина за това са храните и напитките, които присъстват ежедневно в менюто на всеки британец. Те съдържат неподозирано от повечето хора количество захар.

Плодовият сок, мюслито, плодовото кисело мляко и сандвичите са само част от храните и напитките, които съдържат голямо количество от вредното вещество. В едно 330-милилитрово кенче газирана напитка например има около шест-седем чаени лъжички захар.

Експерти съветват родителите да избягват плодовите сокове, каши и топли напитки, a да дават на децата си предимно вода и мляко. Те искат правителството да задължи производителите да намалят количеството захар, което се използва в голяма част от готовите храни и други продукти. Учените предлагат още да бъде наложен данък върху топлите напитки, както и съдържанието на всеки продукт да бъде точно описвано на опаковката.

Колко чаени лъжички захар на ден са позволени?

Сред мерките за борба със затлъстяването на населението се включва дори възможността да бъде наложено ограничение на големите порции храна в кафенетата и веригите за бързо хранене.

Правителствената организация Public Health England отвръща на исканията с обещанието, че въпросните мерки ще бъдат обсъдени като част от деветмесечния процес на консултации, след което те евентуално могат да бъдат отправени към Министерския съвет, но това ще се случи не по-рано от идната пролет.

Около един на всеки четирима души във Великобритания е с наднормено тегло. Прогнозите са до 2050 година броят на хората, които страдат от затлъстяване, силно да се увеличи. По този начин е гарантирано и покачването на нивото на заболеваемост от диабет и други болести.

Колко чаени лъжички захар на ден са позволени?

Активисти обвиняват властите в неефективна политика спрямо борбата със затлъстяването. Там Фрай, който е част от Националния форум по затлъстяване, твърди, че политиката на властите всъщност е своеобразна тактика на забавянето и правителството всъщност не прави нищо съществено, за да овладее проблема.

"Има нужда от строги и стегнати действия, насочени към хранителната индустрия. Властите трябва да предприемат незабавни мерки вместо още веднъж да се опитат да избегнат проблема”, казва още Фрай.

Лекарите също са загрижени за здравословното състояние на хората, което очевидно се влошава все повече. Д-р Алисън Тедстоун, която е диетолог в Public Health England, споделя: "Наистина сме загрижени за нездравословно високия прием на захар сред обществото”.

Министърът на здравеопазването Джейн Елисън изказва своето мнение по темата: "Искаме да помогнем на хората да правят по-добри избори що се отнася до собственото им здраве, а също и да изградим солидни здравни навици сред обществото”.

Ако искате да следите още материали на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay