Колко често трябва да посещавате тоалетната по малка нужда?

Колко често трябва да посещавате тоалетната по малка нужда?

Имате ли дни, в които непрекъснато бягате до тоалетната? А такива, в които не помните дали изобщо сте ходили? Трябва ли това да ви тревожи? Трябва ли да се притеснявате, ако пишкате твърде много или твърде малко?

Никой не може да каже колко точно пъти на ден трябва да се ходи до тоалетната. Всичко зависи от организма на човека. Но средно хората посещават това помещение около шест до седем пъти на ден. Честото посещение се влияе и от други фактори – приема на течности, всяка жена трябва да се стреми да пие най-малко осем чаши вода на ден, както и от размера на пикочния мехур. Кофеинът, който пиете също е от значение. Кофеинът е диуретик, което означава, че ви кара да пишкате. Тютюнът също така може да раздразни пикочния мехур. Консумирането на подсладени газирани напитки и сокове също може да ви накара да ходите до тоалетна по-често, както и увеличената консумация на сол, тъй като тя ви прави жадни.

Обратното може да се случи, когато повишите нивото си на активност и се потите повече. По принцип, ако се потите повече, ще пишкате по-малко, защото се отървавате от водата по друг начин.

Броят на ходенията до тоалетна трябва да стане причина за безпокойство само ако забележите драстична промяна. Но честно казано, може да е трудно да определите доколко вашите навици се променят или дали изобщо се променят. Ето защо е добра идея да водите това, което уролозите наричат "дневник на празнотата", ако се тревожите. Това означава, че записвате колко, кога и колко време се задържате в тоалетната. "Нормалното" количество урина е количеството, събирано в чаша кафе, но всъщност не е нужно да я измерване.

Ако ходите до тоалетна по-често, отколкото обикновено, и боли и/или ви изгаря може да имате инфекция на пикочните пътища, което е особено често при млади жени. Ще трябва да посетите специалист, тъй като може да се нуждаете от антибиотици за лечение на проблема. Трябва да говорите с медицинско лице, ако изпускате урина, видите кръв в урината, пишкате няколко пъти през нощта.

Ако сте от тези, които се стискат, спрете да го правите. Редовното задържане може да разтегне мускулите на пикочния мехур, което да доведе до възможността да не можете да го изпразвате докрай. Нещо повече, задържането му също може да увеличи риска от инфекция, тъй като урината има много бактерии, които могат да се размножават, когато се държат в пикочния мехур редовно за дълги периоди от време. Затова не задържайте урината си повече от четири часа през деня, нощта е различна история, тъй като в тялото ни има хормон, който спира нашите бъбреци да произвеждат урина, докато спим.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay