Колко често трябва да сменяте някои неща вкъщи

Колко често трябва да сменяте някои неща вкъщи

Повечето хора чакат някои неща да се повредят съвсем, преди да ги сменят, но това е грешно. Повечето предмети в нашите домове трябва да се сменят през определено време. Например, четката за коса трябва да се сменя веднъж годишно, дори да е съвсем здрава. 

1. Постелка за йога- всяка година

Зависи от това колко често използвате постелката за йога, за какви дейности я използвате и от качеството на самата постелка. Обикновено тези постелки издържат около година. Признаците, че имате нужда от нова, включват изтъняване, лоша миризма и хлъзгавост.

2. Сутиен- на всеки 6-9 месеца

Един сутиен трябва да бъде изхвърлен, когато ластиците се разтегнат и банелите започнат да се показват. Но дори това да не се е случило, трябва да сменяте сутиените си на всеки 6-9 месеца. 

3. Четка за тоалетна- на всеки 6 месеца

Четката за тоалетна трябва да се почиства всеки път, когато чистите и самата тоалетна. Освен това трябва да я сменяте на всеки 6 месеца. Дървените четки за тоалетна може да издържат малко по-дълго от това, но все пак е важно да ги подменяте редовно.

4. Кутийка за контактни лещи - на всеки 3 месеца

Кутийките за контактни лещи трябва да се почистват след всяка употреба и да се държат отворени, за да изсъхнат между почистванията. Те трябва да се сменят на всеки 3 месеца.

5. Матрак - на всеки 8-10 години

Въпреки че зависи от вида и качеството на матрака, който използвате, основното правило е да купите нов матрак след около 8-10 години. Може да се наложи да вземете предвид и други фактори като алергии, скованост на мускулите сутрин и шумни пружини, за да видите дали настоящият ви матрак трябва да бъде сменен. 

6. Филтри за душ слушалката

В зависимост от това колко често използвате душ, какъв филтър използвате и колко хора използват един и същ душ, точният отговор може да варира. Като цяло обаче трябва да го сменяте поне на 6 месеца или около всеки 10 000 галона вода.

7. Менструална чашка- всеки 6 месеца до 10 години

Менструалните чашки за многократна употреба трябва да се измиват и избърсват преди всяка употреба и да се изпразват най-малко два пъти на ден. Те са издръжливи и имат живот от 6 месеца до 10 години, в зависимост от това коя марка използвате.

8. Пералня - на всеки 10 години

Средно, една пералня може да се използва до своята 10-та година. Но това зависи от марката, колко често я използвате. 

9. Килимче за баня - на всеки 2 години

Изтривалките за баня трябва да се перат през седмица, освен ако не споделяте банята с някой друг, в този случай тя трябва да се пере всяка седмица. Все пак трябва да ги заменяте и общото правило е да го правите на всеки 2 години.

10. Спортен сутиен - на всеки 6 месеца до 1 година

Ако перете и носите спортен сутиен 3 до 4 пъти седмично, може да се наложи да го замените след 6 месеца, защото той вече няма да може да поддържа гърдите ви добре. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay