Колко често трябва да сменяте четката си за зъби?

Колко често трябва да сменяте четката си за зъби?

Дори да следвате стриктно правилата- да миете зъбите си два пъти на ден, да използвате конец за зъби и да се чувствате много уверени в състоянието на зъбите и венците си, има голяма вероятност да пропускате нещо. Вероятно четката ви за зъби е огнище на микроби.

Вашата четка за зъби е чудесна за премахване на бактериите от зъбите, а когато я изплакнете, премахвате много от тях, но не всички. Някои бактерии остават върху четката, поради което трябва да сменяте четката за зъби няколко пъти в годината.

Препоръчително е да сменяте четката си за зъби на всеки 3 месеца. За това време те не само събират прекалено много бактерии, но и косъмчетата се накъсват и начупват и вече не вършат добра работа. Когато това се случи, четката ви вече не почиства добре зъбите и това води до проблеми. Ако изгубите представа за времето и не знаете от колко време използвате тази четка, просто я погледнете. Ако косъмчетата са начупени- време е за смяна.

Ако сте били болни, трябва да я изхвърлите, дори да не са минали 3 месеца. Шансовете да се заразите отново, благодарение на четката за зъби, са огромни. Тъй като наскоро сте били болни, имунната ви система е отслабена и може да има други видове бактерии, живеещи на старата ви четка, които могат да бъдат потенциално вредни.

Добре е да поддържате четката си за зъби, за да бъде максимално безопасна. Трябва да я поддържате чиста и суха. Ето няколко метода за дезинфекция на четката за зъби.

  • Накиснете главата на четката за зъби във вода за уста. Оставете четката да остане така поне четири часа, преди да я извадите. Изплакнете обилно четката с вода, след като я извадите.
  • Използвайте бял дестилиран оцет и накиснете главата на четката за зъби в тази смес за осем часа.
  • Внимателно потопете четката за зъби във вряща вода. Това отнема само около 10 минути, за да бъде напълно дезинфекцирана.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay