Криптична бременност- какво представлява и защо се случва?

Криптична бременност- какво представлява и защо се случва?
unsplash

Криптичната бременност, наречена още загадъчна бременност, е бременност, при която жената не знае, че е бременна до момента на раждане. Обикновено жените с такава бременност започват да изпитват силни болки в корема, които първоначално си мислят, че се дължат на нещо друго, посещават болница и съответно раждат. Има случаи, в които жената не успява да стигне до болница и ражда на друго място.

Повечето жени разбират, че са бременни някъде между 4-та и 12-та седмица от бременността. Обикновено се появяват различни симптоми на бременност или просто менструацията закъснява. Положителният резултат от теста за бременност потвърждава бременността.

При загадъчна бременност нищо не кара жената да вярва, че е бременна. Обикновено няма никакви симптоми на бременност или наличните симптоми се приписват на нещо друго.

Криптичните бременности са необичайни. Проучванията показват, че около 1 от 475 бременности остават незабелязани до около 20 гестационна седмица. Около 1 на 2500 бременности остават незабелязани до самото раждане.

Макар че е изключително рядко срещано, се случва, така че е добре да знаете, че съществува нещо такова.

Какво причинява загадъчна бременност?

Няма една единствена първопричина за загадъчните бременности. Но има ситуации, които увеличават вероятността това да се случи.

Начин на живот

Наличието на нередовна менструация, диагноза "безплодие" или прием на противозачатъчни са фактори, които правят случването на криптична бременност по-възможно. Например, някои жени може да припишат гаденето на някакви проблеми със стомаха, подуването на корема с газове например и т.н., и т.н.

Отрицателни резултати от теста

В някои случаи жените нямат симптоми и нямат много причини да подозират бременност. Има обаче и случаи, в които жените си мислят, че може да са бременни и си правят тест. Въпреки че почти всички домашни тестове за бременност са 99% точни, има рядък шанс за фалшиво отрицателен резултат, ако направите теста твърде рано или ако нивата на човешки хорионгонадотропин (hCG) са твърде високи.

Възраст

Възрастта е друг фактор, който може да накара бременността да остане незабелязана. Тийнейджърите с неадекватно сексуално образование може да са зле информирани за методите за безопасен секс и как да открият признаците на бременност. От другата страна, жените над 40 години може да са скептични относно забременяването.

 Криптичната бременност може да остане незабелязана при тези, които преминават през перименопауза, тъй като няколко симптома - нередовен цикъл, наддаване на тегло, чувствителност на гърдите - се припокриват с бременността. Перименопаузата също причинява колебания в нивата на хормоните, което може да причини кървене или зацапване, което човек може да обърка с менструалния си цикъл.

Ментално здраве

Въпреки че има очевидни признаци на бременност - положителен тест, сутрешно гадене, растящ корем - психическото състояние на човек може да блокира съзнателното осъзнаване на бременността. Изследванията показват, че загадъчните бременности са се развили като защитен механизъм за справяне с непреодолимия страх от бременност. Психичните разстройства като шизофрения и биполярно разстройство също могат да направят някой по-склонен да отрича бременност, тъй като тези състояния често идват с откъсване от реалността. 

Биологични фактори

Хормоналните дисбаланси, често срещани при жени с ниско телесно тегло или Синдром на поликистозни яйчници, също могат да направят бременността трудна за откриване. Един хормон по-специално, естрогенът, се увеличава драстично, за да поддържа бременността, но също така е и един от основните фактори, допринасящи за гаденето и болките в гърба, които жените изпитват по време на бременност. Променливите хормони могат да доведат до ниски нива на естроген и да причинят бременност без симптоми.

Можете ли да родите здраво бебе от загадъчна бременност?

Въпреки че е възможно да се роди здраво бебе, загадъчната бременност увеличава риска от усложнения. Например, препоръчително е всички бременни жени да приемат 400 микрограма фолиева киселина дневно, за да предотвратят неврологични вродени дефекти. За да се защити здравето на развиващия се плод, на бременните се препоръчва да избягват алкохола и тютюнопушенето и да посещават лекар редовно.

Дори ако разберете за бременността си много по-късно, отколкото бихте искали, все още има време да се подготвите. Едно от първите неща, които трябва да направите, е да се свържете с вашия лекар, който може да ви помогне да съставите план, включително пренатални грижи, препоръки за хранене и промени в начина на живот, за да поддържате здравето на вас и вашето бебе.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay