Кърпички за интимна хигиена? Не, благодаря!

Защо този продукт е враг №1 на вашата вагина?

Кърпички за интимна хигиена? Не, благодаря!

Добрата рутинна хигиена е от съществено значение за цялостното добро здраве и като такава много от нас се стремят да бъдат чисти и добре поддържани, независимо дали става въпрос за редовно миене на зъбите или подходяща грижа за кожата.

Но когато става въпрос за интимна грижа, нещата могат да бъдат малко объркващи. Често, когато жените забележат миризма, сърбеж или някакъв друг дискомфорт, те моментално посягат към интимните почистващи кърпички, мислейки, че това ще реши проблема. Все пак рекламите за продукти за женска хигиена отдавна възхваляват способността им да ни карат да се чувстваме "свежи". Но за съжаление тези кампании са доста подвеждащи.

В много случаи, в зависимост от съставките в кърпичките, тези почистващи продукти могат да причинят алергични реакции, дискомфорт или дисбаланс, който може да доведе или до гъбични инфекции или до други проблеми.   

Проучване, публикувано в научното медицинско списание BMS Women's Health, установява пряка връзка между продуктите за женска хигиена като кърпички и неблагоприятните здравословни проблеми. И това не е единственото проучване, което стига до подобно заключение. Друго, публикувано в списание Microbial Encology and Disease, показва, че продукти като вагинални кърпички и интимни душове пречат на естествената вагинална влага, която, противно на общоприетото схващане, всъщност е от съществено значение за предотвратяване на инфекции и заболявания, а не причината за тях.

Кърпички за интимна хигиена? Не, благодаря!

Вашата вагина всъщност е самопочистващ се орган, поради което се получава и т.нар. секрет. Секрецията, освен ако не е с необичаен цвят или неприятна миризма, обикновено е напълно нормална. И ако установите, че имате необичайно течение, тогава посещението при вашия лекар е много по-удачно, отколкото използването на кърпички или промивки (т.нар. интимни душове). Тъй като здравата вагина се самопочиства, използването на кърпички, пълни с химикали, които често съдържат консерванти и аромати, може да наруши балансът на вашето pH.

Напълно разбираемо е да искате вагиналната ви област да е чиста, както всяка друга част от тялото ви, но всъщност не можете да я почистите, така както лицето си напримера. Никога не тряба да миете влагалилището си отвътре!

Какво можете да направите?

На първо място, важно е да се отбележи, че въпреки че много хора разговорно използват "вагина", за да опишат всичко, което се случва там долу, това не е точното наименование. Вагината всъщност описва само вътрешната част на половия орган, а вулва е терминът, който се отнася до външната страна, която включва малките и големите срамни устни, както и входа на уретрата, входа на вагината и клитора.

Вашата вагина  никога не  трябва да се почиства - тя прави го сама. Вулвата ви обаче може да натрупа нечистотии, така че нея трябва да почиствате внимателно. Но  единственото нещо, което трябва да използвате,  е обикновена вода.  Употребата на каквото и да било друго може да наруши естествения баланс, да обърка вашето pH и да отвори вратата за гъбични инфекции, бактериални инфекции, алергични реакции и други проблеми. 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay