5 храни, които са полезни за вашето вагинално здраве

5 храни, които са полезни за вашето вагинално здраве

Обръщаме внимание на кожата и косата си постоянно, но понякога забравяме, че притежаваме и други часто от тялото, които се нуждаят от внимание. Друго, което постоянно ни убягва, е че красотата най-напред идва отвътре. Казано по-просто: ако храненето ви се състои от бургери и пържени картофи, макар и вкусни, кожата и косата ви вероятно няма да за в най-блестящото си състояние. Но знаете ли, че вашата диета може да повлияе и на вагиналното ви здраве?

Гинекологът и професор в Медицинския факултет на Йейлския университет, д-р Мери Джейн Минкин обяснява, че проблемите в интимната област са "обикновено резултат от дисбаланс на добри и лоши бактерии във вагината". Здравата вагина съдържа голямо количество от "добрите бактерии", наречени лактобацили, пробиотичен щам, който предпазва вагината ви от увреждащи бактерии. Има храни, които съдържат вид лактобактерии и следователно са полезни, когато бъдат включени във вашия хранителен режим.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е вашето вагинално pH ниво. За да помогнете на тялото си да отблъсне вредните бактерии, гъбички и други патогени, вагината ви трябва да поддържа ниско ниво на pH; някъде между 3,8 и 4,5, което е и доста кисело. Добавянето на киселинни храни във вашата диета като цитрусови плодове може да ви позволи да поддържате оптимално ниво на pH.

5 храни, които са полезни за вашето вагинално здраве:

Храни, богати на пробиотици: Пробиотичните добавки са известни с това, че доставят на тялото ви здрави бактерии. Киселото мляко е богат източник на пробиотици, тъй като съдържа Lactobacillus. Според проучване, Lactobacillus помага за поддържане на урогениталното здраве и играе жизненоважна роля за предотвратяване на бактериална вагиноза, вагинит и инфекции на уринарния тракт. Lactobacillus и Streptococcus (други полезни бактерии) се използват за приготвяне на сирене и заквасена сметана.

Ферментирали зеленчуци: Ферментиралите зеленчуци като кисело зеле и корейско кимчи също съдържат лактобацили, които помагат за борбата с неблагоприятни бактерии във вагината. Изберете непастьоризирани зеленчуци, тъй като пастьоризацията може да убие добрите бактерии.

Храна, богата на витамин С: Храни, богати на витамин С, като цитрусови плодове, червени боровинки и други горски плодове, помагат в борбата със свободните радикали в тялото, като същевременно премахват токсините. По-конкретно, лимонът поддържа здрава вагина, тъй като неговата киселинност помага да се поддържат естествените нива на pH.

Растителни храни: Храни на растителна основа като авокадо, ядки, семена от чиа и зехтин помагат за насърчаване на здравословен хормонален баланс, както и за регулиране на нивата на pH на тялото ви, поддържайки баланса на интимната ви област. Авокадото печели допълнителни точки, тъй като съдържа мазнини, които поддържат вагинални стени. Яденето само на 1/4 авокадо на ден е достатъчно, за да извлечете ползите, така че опитайте да го добавите към сутрешното си смути или салатата на обяд. Сладкият картоф е друго страхотно допълнение, тъй като се смята, че укрепва и защитава стените на матката, докато високата му доза витамин А и бета каротин е доказано, че повишава нивата на плодовитост.

Храни, богати на Омега: Храните, богати на омега 3 включват орехи, сьомга, сардини, семена от чиа и ленено семе. Първо, те спомагат за увеличаване на циркулацията и притока на кръв, което може да стимулира сексуалното ви желание, но също така се смята, че контролират появата на неприятна миризма.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay