Може ли газираната вода да причини камъни в бъбреците?

Може ли газираната вода да причини камъни в бъбреците?
unsplash

Много хора гледат на газираната вода като на по-здравословна алтернатива на газираните напитки. Но ако пиете много от нея, е разбираемо да се чудите как може да повлияе на вашето здраве.

Направете бързо онлайн търсене и ще намерите хора, които питат дали газираната напитка може да причини камъни в бъбреците, като някои дори споменават, че са получили камъни в бъбреците, след като са придобили навика да пият газирана вода.

Научете дали има действителна връзка между газираната вода и камъните в бъбреците или това е просто мит:

Какво представляват камъните в бъбреците?

Важно е да разберем как се образуват камъните на първо място. 

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, изградени от минерали и соли, които се образуват в бъбреците ви. Има различни видове камъни в бъбреците, но най-често срещаните са калциевите. Те се образуват, когато калцият, който не се използва от вашите кости и мускули, остава в бъбреците ви, вместо да бъде изхвърлен с урината. Калцият създава подобна на камъче кристална структура, когато се свързва с други отпадъчни продукти, най-често оксалова киселина, която идва от храни като спанак, бадеми и тофу. 

Друг често срещан вид камъни в бъбреците са камъните от пикочна киселина, които могат да се образуват, когато урината ви съдържа твърде много пикочна киселина. Този химикал се произвежда, когато тялото ви метаболизира пурините – съединения, открити в алкохола, черупчестите и други храни.

Камъните в бъбреците могат да причинят интензивни симптоми, включително остри болки в гърба, кръста или в слабините; розова, червена или кафява кръв в урината ви; постоянна нужда от пишкане; и затруднено уриниране.

Може ли газираната вода да причини камъни в бъбреците?

Няма проучвания за определяне дали газираната вода повишава риска от камъни в бъбреците. 

Все пак газираната вода може потенциално да повиши риска от камъни в бъбреците на теория. Въпреки че изследванията показват, че съдържанието на минерали в газираните води варира, което затруднява да се правят изчерпателни изявления за това как всички газирани води могат да повлияят на риска от камъни в бъбреците, тези напитки обикновено имат определени стандартни съставки.

Едината е натриев бикарбонат (за газиране). Това съединение може потенциално да повиши шансовете ви за развитие на камъни в бъбреците, тъй като диетата с високо съдържание на натрий е рисков фактор. Изпиването на една чаша газирана вода на ден обаче е малко вероятно да ви повлияе.

В същото време бикарбонатът може да повлияе на pH в урината, а промяната в pH може да доведе до различни видове камъни в бъбреците. 

Но всичко това е теоретично. И всъщност има шанс пиенето на газирана вода да намали риска от камъни в бъбреците. 

Като цяло, всеки увеличен прием на негазирана или газирана вода трябва да намали вероятността от развитие на камъни в бъбреците. Неадекватният прием на течности е най-честата причина за образуване на камъни в бъбреците.

Интересното е, че калцият, съдържащ се в много газирани води, може да служи само за предотвратяване на камъни в бъбреците, а не да ги причинява. Калцият от храната не влияе върху риска от камъни в бъбреците. Но според Националната бъбречна фондация той се свързва с оксалат в червата. Без калций, оксалатът преминава в урината, увеличавайки риска от камъни в бъбреците.

Често срещани причини за камъни в бъбреците

Въпреки че не е ясно дали консумацията на газирана вода причинява камъни в бъбреците, има няколко известни рискови фактора:

Най-честите причини са липсата на достатъчно вода, недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци, твърде много натрий в храната и твърде много немлечни животински протеини.

Други рискови фактори включват:

Да бъдеш мъж

Имате фамилна анамнеза за камъни в бъбреците

Имате определени медицински състояния, като затлъстяване, възпаление на червата и някои бъбречни заболявания

Приемане на определени лекарства, включително диуретици и антиациди на базата на калций

Как да се предпазим от камъни в бъбреците?

Лекарите предлагат специфични промени в диетата и начина на живот на хора, които са имали камъни в бъбреците. 

Ако никога не сте имали камъни в бъбреците, ето някои общи препоръки за предотвратяване на развитието им:

Пийте достатъчно течности, за да отделяте два литра урина на ден.

Диета с ниско съдържание на храни, съдържащи оксалат.

Опитайте се да избягвате храни с високо съдържание на натрий, като колбаси или предварително приготвени храни.

Бъдете внимателни с приема на калциеви добавки, които могат да повишат риска от камъни в бъбреците.

Ограничете дневния си прием на протеин.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay