Може ли наистина инфрачервената сауна да ви помогне да отслабнете?

Може ли наистина инфрачервената сауна да ви помогне да отслабнете?

Може ли наистина мазнините да изчезнат, чрез потене? Звучи прекалено хубаво, за да е истина. Но се твърди точно това за инфрачервените сауни, които се появиха навсякъде.

За тези, които не са запознати: инфрачервената сауна стига да 50-60 градуса, в сравнение с обикновената, при която температурата е 70-100 градуса.

Твърди се, че инфрачервената сауна има ползи като детоксикация на тялото, по-чиста кожа, по-бързо възстановяване на мускулите и да, отслабване.

И не става дума за отслабване, чрез губене на вода. Инфрачервените светлинни вълни могат да проникнат в кожата, те буквално могат да изгарят мазнините и да изчистят вашата система както от телесните мазнини, така и от кръвоносните мазнини като холестерола.

Сауните (инфрачервени или традиционни) също причиняват повишаване на телесната ви температурата и това може да повиши сърдечната ви честота. Едно проучване на Европейския вестник за превантивна кардиология от 2017 г. установява, че сърдечната честота на участниците остава повишена до 30 минути след сауната - подобно на това, което хората изпитват при умерено интензивна кардио тренировка като джогинг.

Но можете ли наистина да отслабнете?

Няма изследвания, които да доказват дългосрочна загуба на тегло от инфрачервена сауна.

Едно много малко проучване от университета Бинхамтън в Ню Йорк излага хората на инфрачервена сауна три пъти седмично в продължение на 45 минути. След четири месеца тези, които са използвали сауната, са имали до 4% спад в телесните мазнини в сравнение с контролната група, чиято телесна мастна тъкан не се е променила. Въпреки това, изследователите не контролират упражненията или диетата на участниците извън експеримента. Така че е трудно да се каже какво наистина причинява загуба на тегло.

Освен това, що се отнася до експертите, твърденията за "изгаряне на мазнини" са просто фарс. "Аз лично не вярвам, че този продукт изгаря мастните ви клетки", пише д-р Травис Сондърс, доктор по физика в PLOS. "Най-вече защото, ако то е разтопило мастните ви клетки, не виждам особени причини да мисля, че това също не би довело до втечняване на клетките в кожата, сърцето, очите и тестисите".

Така че има ли някакви ползи за тялото?

Определено е възможно използването на инфрачервена сауна да накара някои хора да се чувстват по-добре - и следователно да доведе до загуба на тегло. В края на краищата много хора казват, че инфрачервените сауни им помагат да се чувстват по-спокойни и по-малко стресирани. А стреса играе огромна роля при увеличаване на теглото и загуба на тегло.

Освен това, в едно проучване, публикувано в Springerplus, изследователите установиха, че инфрачервените сауни (които излъчват инфрачервени светлинни вълни за топлина) подобряват възстановяването след тренировка. Така че, ако вашата тренировка ви причинява дискомфорт няколко дни след това, можете да опитате тази сална и да се възстановите по-бързо.

Трябва ли да опитате?

Ако зачервените бузи и обилното потене ви карат да се чувствате добре, дайте шанс на инфрачервената сауна.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay