Необичайни признаци на сърдечно-съдови заболявания, които лесно можете да забележите

Необичайни признаци на сърдечно-съдови заболявания, които лесно можете да забележите

Кардиолозите се шегуват, че първият симптом на сърдечен удар най-често е самият инфаркт. За щастие това не е вярно. Телата ни ни дават знаци, които могат да ни спасят от големите проблеми: важното е да ги забележим. Малко гънка на ухото, едва забележими бели петна или прекомерно прозяване - симптомите могат да бъдат необичайни и привидно безобидни. Въпреки това те могат да ви подскажат, че има проблем и да вземете мерки, докато е време. 

Ето кои са тези признаци:

1. Ксантоми

Малките мастни петна върху клепачите, задните части, лактите или коленете се наричат ксантоми и всъщност са безобидни. Въпреки това, тези мастни натрупвания показват излишък на холестерол- толкова голям, че съдовете вече не могат да го задържат и го пускат под кожата. Това означава, че съдовете се нуждаят от спешна помощ. 

2. Прозяване по време на интензивна тренировка

Когато тялото се изпотява, то се охлажда поради влага, изпаряваща се от повърхността на кожата. Но човешкото тяло има и други начини за охлаждане, като прозяване. Това помага да се насити тялото с кислород и да се намали температурата вътре в главата. Ако механизмът на естествената терморегулация не успява да се справи по време на тренировка, ние започваме да се прозяваме. Може да има няколко причини за неуспех на терморегулацията, а потенциалните сърдечни заболявания са едни от тях.

3. Лош дъх

Възпалението на венците или парадонтитът може да доведе до лош дъх или дори загуба на зъби. Но това не са всички възможни последици от болестта. Новите доказателства показват връзка между заболяванията на венците и сърцето. Факт е, че бактериите от възпалени венци могат да влязат в сърдечно-съдовата система и да започнат възпаление на ново място. Рискът от сърдечни заболявания при човек с пародонтит е по-висок с 20%. Независимо от това колко смущаващо може да е посещението при зъболекаря, за ваше собствено благо, не бива да го пропускате.
4. Липса на акне по време на пубертета
Това проучване включва само мъже, но резултатите все пак са интересни. Тези, които са преживели много неудобства поради акне в юношеството, имат 33% по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето. Това се обяснява с хормоналната активност, която оказва влияние върху всички системи на тялото ни.
5. Дължина на пръстите на ръцете
Ако безименният пръст е значително по-къс от показалеца, рискът от сърдечни заболявания е по-висок. Тази странна връзка беше открита от британските изследователи. Дължината на пръста се определя от количеството на тестостерона по време на ембрионалното развитие, а хормоналната система засяга сърдечно-съдовата.
6. Сини устни
Дори и устните на здрави хора могат да станат сини, поради хипотермия или когато са на висока надморска височина. Това се случва, защото имаме ниски нива на кислород в кръвта и лоша циркулация при тези екстремни условия. Но ако устните ви станат сини без видима причина, това означава, че имате лошо кръвообращение и трябва да обмислите да посетите кардиолог, за да проверите сърцето и съдовете си.
7. Промени в ноктите ви
Ако ноктите ви станат по-дебели или по-тънки, трябва да им обърнете внимание. Тези промени са свързани с васкуларни проблеми и най-вероятно причината е, че пръстите ви не получават достатъчно кръвоснабдяване, което води до увеличаване на растежа на ноктите. Този симптом е познат от хиляди години и се нарича Хипократичен пръст.
8. Гънки на ухото
Повече от 40 проучвания потвърждават, че гънките на меката част на ухото, известен също като знака на Франк, показва повишен риск от атеросклероза. Атеросклерозата е заболяване, при което се образуват плаки вътре в артериите, което пречи на кръвния поток. Ново изследване разкрива и връзката на тези гънки с болестта на мозъчните съдове, така че трябва да обмислите преминаването на задълбочен преглед, ако се установи този симптом.
9. Косми в ушите
Ушите могат да кажат много за вашето здравословно състояние и индийски изследователи обръщат голямо внимание на този орган. Те проведоха проучване, за да определят връзката между коронарния синдром и увеличения растеж на ушното окосмяване. Те разбраха, че рязкото увеличаване на количеството на окосмяване в ушния канал може да бъде симптом на това заболяване. Особено опасно е комбинацията от знака на Франк и голямо количество ушно окосмяване: посетете кардиолог колкото е възможно по-скоро, ако имате и двете.
10. Побеляла коса
Косата има начин да покаже потенциални проблеми със сърцето: тя става бяла. Европейското дружество по кардиология представи изследване, доказващо, че бялата коса може да бъде свързана със сърдечни заболявания като коронарен синдром, исхемична болест и атеросклероза. Сърдечните проблеми и побелялата коса са причинени от следните фактори: оксидативен стрес, стареене на функционални клетки, хормонални промени и други проблеми. Рисковата група включва хора с предимно бяла коса и тези, които имат толкова бяла коса, колкото косата от оригиналния си цвят.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay