Опасни ли са плодовете с костилки?

Опасни ли са плодовете с костилки?

Домакините обичат да оползотворяват всеки продукт в кухнята си – включително костилките от череши, които някои хора използват за приготвянето на глазури и сиропи. Но мнозина имат притеснения относно употребата на костилките – не съдържат ли черешовите костилки цианид? Или цианидът в плодовете с костилки е просто мит?

Семената, известни също като костилки или ядки, от костилкови плодове като кайсии, череши, сливи и праскови съдържат съединение, наречено амигдалин, което се разгражда до циановодород при поглъщане. И да, циановодородът определено е отрова.

Въпреки това, ако случайно сте погълнали няколко семена, можете да се успокоите. Истината е, че отравяне от неволно поглъщане на няколко ядки или семена е малко вероятно. Но все пак трябва да внимавате при консумацията на такива плодове. Костилките никога не трябва да се смачкват или да се пасират, след което да се консумират.

Не всички обаче спазват тези препоръки. Водородният цианид не е топлоустойчиво вещество и почти губи отровните си свойства при готвене, поради което може да видите доста рецепти, в които се препоръчва предварителното печене на костилките.

Дори и да ги ядете целенасочено в сурово състояние, ще са ви необходими доста ядки, за да се натровите. Базата данни на Американския национален здравен институт за токсични вещества казва, че 70-килограмов човек може безопасно да консумира 703 милиграма циановодород на ден, преди да започне да чувства страничните ефекти от съединението. Според изследвания суровите кайсиеви ядки съдържат средно около 432 милиграма циановодород на 30 грама. И 200 сурови черешови костилки съдържат относително ниските 117 милиграма от веществото.

Така че дори ако сте забравили да изпечете костилките и сте използвали няколко от тях за някой сладкиш, пак ще сте доста под нормата.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay