Едва ли се случвало само на нас да отворим пакет със спанак, а от него да излязат разнообразни по вид листенца, които нямат нищо общо с това, което сме купили. Това всъщност са плевели, които растат в близост до различни култури, които употребяваме за консумация.
"Е, някакви си тревички. Какво толкова!", ще си кажете, но трябва да знаете, че някои плевели са токсични за човека и могат да бъдат много опасни.
Плевелите, които биха могли да бъдат опасни за здравето са много по-различни от обичайните плевели, които се появяват в градината. Въпреки това, е важно да се избягват всички растения, които се считат за отровни или могат да предизвикат нежелани реакции при консумация. Някои от тези растения могат да бъдат плевели или да се появят в околната среда, включително в градината.
Някои от плевелите и другите растения, които се считат за отровни и трябва да се избягват, включват:
Беладона (Atropa belladonna): Познат още като красивата звезда, този вид съдържа алкалоиди, които могат да бъдат токсични при консумация.
Canva
Бучиниш (Conium maculatum): Плевел с тъмни петна по стъблото. Съдържа токсин, който може да бъде опасен за хората и животните.
Canva
Градинска млечка (Euphorbia peplus): Този вид плевел съдържа млечен сок, който може да предизвика дразнене на кожата и очите.
Canva
Бели плевели (Amaranthus retroflexus): Някои видове бели плевели, като например храстчета от рода Amaranthus, могат да съдържат оксалати и трябва да се избягва консумацията им в големи количества.
Canva
Татул (Datura): Това е растение от семейство Звънчета (Scrophulariaceae). То е известно със своите красиви цветове и се среща като див вид в различни части на света, включително в Европа и Северна Америка. Въпреки това, татулът съдържа токсини, наречени кардиогликозиди. Всички видове татул са отровни и психоактивни, особено техните семена и цветя, които могат да причинят респираторна депресия, аритмия, треска, делириум, халюцинации, антихолинергичен синдром, психоза и дори смърт, ако се приемат вътрешно.
Canva
Винаги е важно да бъдете предпазливи и да се уверите, че не приемате растения, които не сте идентифицирали като безопасни за консумация. Ако имате съмнения, консултирайте се с ботаник или експерт в областта на растенията.
0 | 0 |