Опасно ли е червилото, направено от пастели?

Повече, отколкото сте си представяли

Опасно ли е червилото, направено от пастели?

От доста време насам в Интернет се разпространяват видеа, които демонстрират бюти хакове, които целят да улеснят живота ви. някои от тях са изключително полезни и реално приложими във всекидневието, но други са просто абсурдни и дори опасни.

Един най-популярните хакове гласи да разтопите кокосово масло в купа, след което да начупите малко пастели и да ги поставите вътре. след като се разтопят, разбърквате сместа и я изливате в подходящо контейнерче, за да я ползвате като червило. Множество дами изпробват този съвет и твърдят, че са много доволни от резултата.

Но дали не излагат здравето си на опасност?

Множество потребителки твърдят, че няма проблем, защото използват пастели на чиято опаковка е обозначено, че са токсични т.е. дори и дете да изяде всички пастели от пакта, нищо няма да му стане. Но нали знаете, че всяко нещо е отровно в определена доза? И най-вече това, което не е предназначено да се слага по лицето и устните ни.

Опасно ли е червилото, направено от пастели?

Също така имайте предвид, че когато пастелът попадне в стомаха на детето с него не се случва нищо. Температурата в стомаха не е особено висока и не позволява на съставките като парафин и восък да се отделят в организма му и той просто ги изхвърля.

А когато разтопите пастела и след това го поставите на устните си, това вече е много по-различно.

Пастелите обикновено се състоят от две неща: парафинов восък и багрило/пигмент. Обикновено пигменти и багрила, използвани в изкуството, не са предназначени и безопасни за използване в козметиката. Козметичните пигменти и багрила се регулират от определени институции, за да бъдат безопасни за употреба в козметичните продукти.

Трябва да се отбележи, че обикновените бои, използвани в изкуството, включително азо оцветители (червено / оранжево), антрахинон (жълто), риленови багрила (по-тъмни червени) и алисаринови багрила (различни цветове) могат да причинят кожно дразнене или контактен дерматит.

Опасно ли е червилото, направено от пастели?

И тук идва още една подробност, която ни кара да се питаме дали изобщо си заслужава да се пробва подобно нещо, след като крие толкова вреди за здравето. Вероятно червилото, направено от пастели, няма да има и толкова добър визуален ефект като истинското.

При такава висока концентрация на парафинов восък, тя вероятно червилото ще се окаже лоша текстура и трудно ще се разпространява върху устните. Също така ще мирише на пастели.

Бихме ви посъветвали да си купите качествено червило, което е сдоказан произход и съставки, които са подходящи за нанасяне върху устните, отколкото да подлагате здравето си на подобни експерименти.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay