Следващият път, когато поставите черния пипер в задната част на рафта си, помислете два пъти. Скромната подправка носи повече предимства, отколкото бихте си представили. Принадлежи към семейство Piperaceae и се обработва по различни начини, за да даде различни вкусове.
Черният пипер, макар да се използва основно за готвене и гарнитура в кухни по целия свят, идва с много ползи за здравето.
1. За предотвратяване на рак: Пиперинът в черния пипер е признат като помощник в профилактиката на рака и става два пъти по-мощен, когато се комбинира с куркума. Подправката има още витамин С, витамин А, флавоноиди, каротини и други антиоксиданти, които помагат за премахването на вредните свободни радикали и предпазват организма от ракови заболявания и заболявания. Най-добрият начин да ядете пипер, за да се възползвате максимално от ползите, е да ядете прясно смлян пипер, а не да го подлагате на термична обработка.
2. Стимулира храносмилането: Отново пиперинът в черния пипер улеснява храносмилането и стимулира стомаха, който след това отделя повече солна киселина, която помага за смилането на протеините в храната. Така че малко пипер в храната всъщност ще ви помогне да го усвоите по-бързо.
3. Облекчава студа и кашлицата: Черният пипер е антибактериален по своята същност и следователно помага за лечение на настинка и кашлица. Чаена лъжичка мед с прясно натрошен пипер прави номера. Също така помага за облекчаване на тежестта в гърдите, често причинена поради замърсяване, грип или вирусна инфекция. Можете да го добавите към гореща вода и евкалиптово масло и да вдишвате парите. И като се има предвид, че черният пипер е богат на витамин С, той работи и като добър антибиотик.
4. Позволява загуба на тегло: Може да не искате да вярвате в това, но черният пипер е брилянтен, когато става въпрос за извличане на хранителни вещества от храната. И най-външният слой съдържа фитонутриенти, което помага за разграждането на мастните клетки и също така забързва метаболизма. Ако ядете пресен пипер и започнете да се изпотявате, това е подправката, която помага на тялото ви да се отърве от излишната вода и токсините. Но трябва да контролирате консумацията - щипка с храната (на едно хранене) е достатъчна.
5. Подобрява кожата: Знаете ли, че смачканият пипер е един от най-добрите ексфолиатори, които природата ни е предоставила? Не го използвайте директно обаче; добавете към него малко мед, извара или прясна сметана. Известно е, че черният пипер помага при лечението на витилиго, състояние, при което кожата губи пигментация и създава бели петна.
6. Бори се с депресията: Казва се, че пиперинът в черния пипер помага за справяне с депресията. Той стимулира мозъка и му помага да функционира правилно, като го прави по-активен.
Съхранявайте го добре, за да се възползвате максимално от предимствата на черния пипер, важно е да съхранявате по възможно най-добрия начин. Препоръчително е да купувате пипер на зърна и да го смилате у дома. Това не само гарантира, че подправката запазва вкуса си, но и че бъде годна по-дълго. Съхранявайте го в херметически затворен стъклен съд и винаги на хладно, сухо и тъмно място.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
4 | 0 |