Пълнее ли се от зехтина? Учените отговарят

Пълнее ли се от зехтина? Учените отговарят

От години зехтинът е част от нашата кухня. От добавянето на здравословна нотка в нашите ежедневни ястия, салати и тестени изделия до употребата му като мощна съставка в стара рецепти за добро храносмилане. Зехтинът е основен продукт.

Интересното е, че през последните години маслото на растителна основа се е превърнал в прищявка на ентусиастите, следящи постоянно теглото си. Това, което допринася за нарастващата му популярност, е богатият му на хранителни вещества състав, който помага за активното управление на теглото, заедно с други свойства, подобряващи здравето.

Но какво, ако зехтинът ви кара да пълнеете? Извлечено от маслини, това растително масло е много по-здравословна алтернатива на обикновените масла. Въпреки това, прекалената употреба на всичко, може да бъде вредна за здравето. Консумацията на точното количество зехтин е от съществено значение, за да извлечете ползите за здравето и да управлявате теглото си по естествен начин.

Зехтинът е с гъста консистенция, което го прави богат на мазнини. Около 1 мл. зехтин съдържа 8 грама калории. Всъщност плътният състав помага за ограничаване на апетита ви и ви засища за по-дълго време, но прекаленото му добавяне може да доведе до наддаване на тегло. Заради това е от изключителна важност да следите количеството. Консумацията на средно около 23 грама или 2 супени лъжици зехтин дневно може да е полезно за тялото ви.

Но защо тогава експертите го препоръчват? Маслиновите масла са пълни със здравословни растителни мазнини, които помагат да дадете на тялото си правилната доза мазнини като мононенаситените мастни киселини и полиненаситените мастни киселини. Всъщност маслината има точното количество ММА, което е необходимо за по-доброто функциониране на организма. Освен това помага за подобряване на здравето на сърцето и намалява риска от коронарни заболявания в дългосрочен план.

Освен това маслините имат страхотни противовъзпалителни свойства и могат да действат като естествено слабително и омекотител на изпражненията. Заради това повечето хора предпочитат за го пият сурово. Освен това замяната на олиото, което обикновено ползвате, със зехтин може да помогне за контрола на кръвната захар и да помогне за подобряване на храносмилането и забързването на метаболизма.

Но тъй като казват, че излишъкът от всичко може да бъде вреден за здравето, ето как заради зехтина може да качите някое и друго кило. За здраво тяло и сърце обаче само замяната на олиото, което обикновено ползвате, със зехтин няма да помогне, трябва да добавите плодове, богати на хранителни вещества.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay