Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи

Болкатане е типичен признак за рак на гърдата и в повечето случаи няма клинични симптоми в ранния стадий на заболяването

Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи

Рак на гърдата. По една българка получава тази диагноза на всеки час. Профилактичните прегледи са от решаващо значение, защото този вид рак е лечим, ако се открие в ранен етап.

Между 3000-4000 жени биват диагностицирани с това заболяване годишно в България, като повечето случаи са вече в напреднало състояние. "Ранната диагностика на рак на гърдатапомага за откриването на находки под2 сантиметра и без метастазив лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%",казва проф. д-р Флориан Фитзал, главен хирург във Wiener Privatklinik във Виена, една от най-добрите частни болници в света.

Ракът на гърдата е труден за откриване в ранните стадии без профилактични прегледи

ПрофесорФитзал, кой е най-рисковият фактор при рака на гърдата? Какви са останалите рискови фактори ис какво те спомагат за болестта?

Най-високият рисков фактор е биологичният подтип. Има четири подтипа - тройно негативен, her2 положителен, Luminal A и LuminalB, като сред тях her2 положителен и тройно негативният подтип са с най-висок рисков фактор.В допълнение на това,състоянието на лимфните възли е вторият най-важен рисков фактор за развитието на дистантни метастази.За това и раннотооткриване и незабавната биопсия са първите, най-важни стъпки за лечение на рак на гърдата.

Колко полезни са генетичните тестове за откриване на мутации в BRCA 1 иBRCA2 гените и какъв е риска от развитието на рак, ако бъдат открити вреднинаследствени мутации, точно в тези определени гени?

BRCA 1 иBRCA2 гените са отговорни за производството на тумор супресорни протеини. Ето защо с точните индикации и коректната информация, които дава генетичния тест за откриване на мутации в BRCA 1 иBRCA2, той е изключително полезен.Риска за развитие на ракна гърдата, при наличието на мутация в BRCA гените, е около 75%при жени между 25 и 60 години,докато риска при всички останали е 12%.

Генетичното тестване за мутации, които крият риск от развитие на рак, стана доста популярно откакто през 2013 годинаАнджелина Джоли обяви публично,че се е подложила на двойна мастектомия, след като е дала положителен резултат за наличието на такава мутация при тестване.В случай на откриването на някой от тези гени,Вие бихте ли насърчили и препоръчали мастектомията като превантивна мярка? Имали ли сте подобни случаи?

В Австрия по закон е забранено да се предлагат профилактични хирургически операции – товае винаги право на избор на самата жена.Въпреки всичко, рискът от развиване на рак се намалява от 75% на 10% след такава профилактична мастектомия и повечето жени с мутация в гена и на възраст до 50 години избират тази възможност. Профилактичната оофоректомия (операция за отстраняване на двата яйчника) е може би по-важна за жени навършили 40 г., тъй като случаите нарак на яйчниците се влияят от същата генна мутация и не са толкова лесни за откриване като рака на гърдата.Тъй като ние извършваме генетично консултиране и тестване, около 100 жени годишно търсят съвет относно BRCA мутациите, като при около 10% от тях се откриват въпросните мутирали гени.

Кой е най-важният аспект от ранната профилактика и диагностика на рака нагърдата?

Ранните диагностики на рак на гърдата помагат за откриването на случаина жени с рак на гърдата под два сантиметра и без метастази в лимфните възли. Това увеличава шанса за пълно оздравяване и намалява смъртността с 30-40%. Това е научен факт, който е бил публикуван в най-престижните медицински журнали.

Как една жена би могла да разбере дали страда от рак на гърдата? Болката в гърдите може ли да бъде алармиращ знак?

Типичните знаци са ретракцияна кожата и неболезнена осезаема бучка, но това се случва в по-късните фази.В повечето случаи няма никакви клинични симптоми и заради това, ранното откриване чрез мамография и ултразвук са особено важни. Болката е нетипичен синдром при рак на гърдата.

Какво трябва да направи пациентът след поставянето на диагноза рак на гърдата, каква е първата стъпка?

Първата стъпка е да се намери експерт, който да преведе пациента през всичките стъпки на лечението. Всичко започва с правилното радиологичноизследване,биопсия и хистология в център за лечение на рак на гърдата.

Какви са методите на лечение и какви са новостите при третирането на рака на гърдата?

Съществуват локални (операция и лъчетерапия)и системни лечения (ендокринно лечение и химиотерапия). Иновациите са свързани с нови продукти и методи за моментална реконструкция на гърдата, в случаи, в които мастектомията е наложителна, както и нови лекарства за жените с метастази като например PDK инхибиране,както и PDL1 и PIK3Ca инхибитори.Последната новост е лекарство,което се използва при много агресивните случаи нарак на гърдата тип her2 при жени със или без метастази. Това лекарство (TDM1) позволява да се достави химиотерапевтика само в раковата клетка, като по този начин намалява страничните ефекти от експозицията на здравите клетки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay