Симптоми на ендометриоза

Симптоми на ендометриоза

Спазмите, които получавате по време на цикъла си, може да са тежки. Но ако имате ендометриоза, болката може да е толкова силна, че да се отрази на ежедневието ви. Болката може да ви попречи да правите някои от нещата, които обичате.

Ендометриозата е състояние, в което един и същ тип клетки, които съставляват лигавицата на матката, ендометриума, растат извън нея и се прикрепят към други части на тялото ви. Да знаете какво е усещането е първата стъпка в получаването на помощ.

Кои са най-честите симптоми на ендометриоза? Някои жени определят болката като убийствена. За много хора тя се влошава с годините. Други признаци освен болката са:

–дълъг и тежък цикъл

–тежка мигрена или болки в долната част на гърба по време на цикъл,

–болка, когато ходите до тоалетна

–алергии, които се влошават около цикъла ви

–вагинално кървене между два цикъла

–кръв в урината

–умора

–гадене

–диария или запек

–подуване на корема

–проблем със зачеването

Ендометриозата може да причини болка в повече от една част на тялото, включително:

–болки в таза или корема. Могат да започнат преди цикъла и да продължат няколко дни. Болката е остра и пробождаща и обикновено лекарствата не помагат. Някои жени описват моментите сякаш органите им биват разкъсвани.

–болки в гърба. Матката и яйчниците са разположени в зона, намираща се близко до гърба ви.

–болки в краката. Ендометриозата може да засегне нервите, които се свързват със слабините, бедрата и краката. Това може да затрудни ходенето. Може да накуцвате или да ви се налага да почивате по-често при разходки.

–болезнен секс. Много жени с ендометриоза чувстват болка, докато правят секс или дори до два дни след края на месечния цикъл. За някои болката е пробождаща. Други описват като болка в тазовата област.

–болки в стомаха. Зависимост от засегнатите участъци, може да ви боли, когато ходите до тоалетна по голяма нужда.

Ендометриозата може да затрудни забременяването. Това може да се случи, ако тъканта, растяща извън вашата матка, причинява удебелявания, които могат да засегнат фалопиевите ви тръби и да предпазват яйцеклетката от контакт със сперматозоидите. Също така може да попречи на оплодената яйцеклетка да се имплантира в лигавицата на вашата матка.

Хирургична намеса може да премахне допълнителната тъкан, което да улесни зачеването. Ако проблемът е по-сериозен, е възможно да се стигне и до ин-витро оплождане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay