Трябва ли да приемате ниски дози аспирин всеки ден?

Трябва ли да приемате ниски дози аспирин всеки ден?
Pexels

През последните години проучванията идентифицираха потенциални рискове, свързани с ежедневния прием на аспирин, което кара хората да преосмислят дали трябва да приемат лекарството.

Въпреки че ниските дози аспирин от години се използват като ефективно средство за предотвратяване на инсулти и инфаркти, изследванията показват, че може да увеличи риска от мозъчни кръвоизливи и анемия при тези, които го приемат, за да предотвратят инсулт или инфаркт. 

Въпреки това ежедневният прием на аспирин все още се счита за необходим за хора, които вече са имали инсулт или инфаркт.

Изследванията показват известна степен на объркване относно това кой трябва и не трябва да приема ежедневно аспирин – проучване от 2020 г. установи, че милиони приемат аспирин ненужно, излагайки се на риск от кървене.

А ново изследване, публикувано на 22 август, установи, че само 65% от Американците, които са имали инфаркт или инсулт, приемат аспирин, за да предотвратят друг, въпреки че този брой трябва да е по-близо до 100%.

Най-просто казано, ако сте имали инфаркт, инсулт, стент, [или коронарен] байпас, тогава ниската доза аспирин е наистина важна за предотвратяване на по-нататъшни събития.

Но за хората, които не са преживявали подобно нещо, рисковете надвишават ползите. 

Ето какво казват експертите за това кой трябва да приема ежедневно аспирин и как всеки човек може да претегли потенциалните рискове спрямо ползите от лекарството:

Кога аспиринът може да бъде опасен?

Аспиринът е антиагрегантно лекарство и има множество приложения - хората могат да го приемат, за да се отърват от главоболие, болка, подуване или треска. Но той може да има и по-съществени ефекти, когато се приема постоянно.

Тромбоцитите, те са в нашата кръв и помагат на кръвта да се съсирва. И така, има моменти, когато искаме това. Ако имате порязване или нараняване или нещо подобно, тогава фактът, че тромбоцитите ще се слеят заедно и ще помогнат за спиране на кървенето, е нещо хубаво.

Но ако човек има плака в кръвоносните си съдове, тези тромбоцити могат да се придържат към тази плака и да причинят кръвни съсиреци. Ако тези съсиреци се образуват в кръвоносните съдове, които доставят кръв на сърцето или мозъка, това може да доведе до инфаркт или инсулт.

Приемът на аспирин спира тези тромбоцити да причиняват съсиреци на първо място.

Тромбоцитите също обичат да се придържат към стентове - мрежести тръби, които държат артериите или дихателните пътища отворени - или други чужди тела. В резултат на това всеки с чуждо тяло трябва да приема ежедневно и аспирин.

Но способността на аспирина да спира съсирването на тромбоцитите също отваря вратата за някои нежелани последствия. Поради начина, по който влияе на кръвта, аспиринът може да причини стомашно кървене, кървене в мозъка и бъбречна недостатъчност в най-сериозните случаи. При по-възрастни хора може също да повиши риска от анемия, състояние, което може да причини слабост или изтощение.

За да претеглят ползите и рисковете от аспирина, изследователите са начертали граница между тези, които приемат лекарството за първична профилактика – което означава, че никога не са имали инфаркт или инсулт – и тези, които го приемат за вторична профилактика, което означава, че вече са имали събитие и се опитват да предотвратят втори. 

Разликата се свежда до риска. Хората, които вече са имали инсулт или инфаркт – особено тези, които са по-възрастни – са изложени на много по-висок риск от втори. Поради това рисковете от кървене и други проблеми не превишават риска от още един инсулт или инфаркт.

За вторична превенция, което означава, че сте имали едно от тези събития, е напълно ясно, че аспиринът трябва да се използва за предотвратяване на следващото събитие. 

Но за обикновения човек - тези, които търсят първична превенция за инсулт или инфаркт - минусите на аспирина обикновено надвишават плюсовете му, казват експертите. 

Ако някой има висок риск от инфаркт или инсулт - ако има високо кръвно налягане или висок холестерол, например - и не е в състояние да приема друг вид лекарства, които намаляват този риск, той може да вземе аспирин като основна превенция. Същото важи и за хора, които имат висок калциев резултат на коронарната артерия или много плаки в сърцето си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay