Ако искате да удължите живота си с две години, решението е много просто. Не, не става въпрос за поредните вълшебни капсули или чудодейни прахчета. Тайната се крие в това да хапвате риба 2 пъти седмично.
Учени от университетите в Харвард и Вашингтон са провели изследване, цитирано от Daily Express. Tо доказва, че консумирането на риба, богата на омега-3, удължава живота средно с по 2 години.
"Отдавна е известно, че консумирането на риба е съставна част от здравословното хранене. Но нашето проучване за пръв път свърза нивата на омега-3 мастните киселини в кръвта на възрастните хора с тяхната смъртност," коментира Дариуш Мозафариян, който е ръководител на научния екип.
Специалистите разкриват, че при хората на възраст над 65 години, които имат високи нива на омега-3 мастни киселини в кръвта си, рискът от преждевременна смърт се понижава с 25%.
В изследването са участвали 2700 американци, които са били наблюдавани в продължение на цели 16 години. В началото на проучването всички доброволци имали добър здравен статус и никой от тях не страдал от хронични заболявания.
През цялото време кръвта им била редовно изследвана за нива на омега-3 мастни киселини. Наличието на една от тях, докозахексаенова киселина, се оказало от първостепенно значение, тъй като тя намалява риска от сърдечни заболявания с 40%.
Най-богатите на омега-3 киселини риби са сьомгата, скумрията и сардините. Чрез редовната им консумация човек стимулира работата на сърцето и регулира кръвното си налягане.
Ако тази статия ви е била полезна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!
4 | 0 |