Храни, които да избягвате, ако имате диабет

Храни, които да избягвате, ако имате диабет

Диабетът е хронично заболяване, което се появява, когато кръвната ви захар е твърде висока. Въглехидратите, мазнините, преработените храни и дори естествените захари могат да доведат до повишаване на нивата на кръвната ви захар. Наличието на диабет обаче не означава, че човек трябва да спре да яде храните, които харесва.

Храненето на здравословна, балансирана диета може да помогне на хората с диабет да управляват състоянието си и да намалят риска от сърдечни заболявания, бъбречни заболявания и други свързани със здравето усложнения. Неконтролираният диабет може да има много сериозни последици.

Ето кои храни хората с диабет трябва да избягват:

1. Зърнени закуски

Ако имате диабет, тогава консумирането на подсладени зърнени закуски е най-лошият начин да започнете деня си. Повечето зърнени култури са силно обработени и съдържат много повече въглехидрати, отколкото хората си дават сметка. За да поддържате нивото на кръвната захар стабилно, вместо това изберете закуска с ниско съдържание на въглехидрати на базата на протеини.

2. Сода и напитки, подсладени със захар

Храните, направени от преработена захар, като десерти, бонбони и сода, се считат за нискокачествени въглехидрати. Те нямат хранителна стойност, както и водят до рязък скок в кръвната захар.

3. Транс мазнини

Храните, съдържащи транс мазнини, са изключително нездравословни. Те се намират в замразени вечери, пакетирани храни и други печени продукти, за да удължат срока им на годност. Въпреки че транс мазнините не влияят пряко на кръвната ви захар, те причиняват повишено възпаление, инсулинова резистентност и нарушена артериална функция, което поддържа хората с диабет в постоянен риск от сърдечни заболявания.

4. Въглехидрати, преработени храни

Въглехидратите са от съществено значение за нашето тяло и добър източник на енергия, но човек с диабет трябва да бъде внимателен. Доказано е, че бял хляб, тестени изделия и други храни с рафинирано брашно значително повишават нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 1 и тип 2.

5. Мед

Естествените захари като кафява захар, мед и кленов сироп също могат да причинят повишаване на кръвната захар. Те не са силно обработени, но съдържат толкова въглехидрати, колкото бялата захар.

6. Плодов сок

Плодовете са източник на фибри, витамини и минерали, всичко, от което човек се нуждае. Някои плодове обаче могат да доведат до повишаване на кръвната захар. Пресният плодов сок е по-вероятно да повиши нивата на кръвната захар, отколкото целият плод. Ето защо цели плодове правят добър десерт, отколкото да ядете сладка закуска, сладкиш или сладолед.

7. Млечни продукти

Млечните продукти ви осигуряват калций, протеини и витамини. Те също така съдържат захар, наречена лактоза. Хората с диабет могат да консумират млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене, но трябва да избягват пълномаслени млечни продукти като пълномаслено мляко, пълномаслено сирене, подсладени кисели млека, пълномаслена извара и т.н.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay