Шотландия стана първата страна, която предоставя безплатни менструални продукти

Шотландия стана първата страна, която предоставя безплатни менструални продукти

Шотландия стана първата държава в света, която предоставя безплатни менструални продукти като част от глобалното движение срещу бедността. 

Парламентът на Шотландия гласува единодушно в подкрепа на законопроекта за менструалните продукти във вторник, месеци след като депутатите първоначално сигнализираха за подкрепата си. Според новите правила менструалните продукти ще бъдат достъпни в обществени сгради, включително училища и университети в Шотландия. Законово задължение на местните власти е да предоставят менструални продукти на разположение на всички, които се нуждаят от тях.

"Кампанията е подкрепена от широка коалиция, включително профсъюзи, женски организации и благотворителни организации", заяви Моника Ленън, депутатът, представил законопроекта миналата година, преди гласуването.

След гласуването Ленън каза: "Шотландия няма да е последната държава, която е създала следа в историята". Решението беше "сигнал към света, че може да се постигне безплатен универсален достъп до продукти за менструация", добави Ленън."Горд съм да гласувам за това новаторско законодателство, което прави Шотландия първата страна в света, която предоставя безплатни продукти за всички, които се нуждаят от тях. Важна политика за жените и момичетата", заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън на официалната си страница в Twitter след гласуването. 

CNN, цитирайки проучване от 2017 г. на Plan International UK, съобщава, че всяко десето момиче в Обединеното кралство не е в състояние да си позволи продукти за менструация, докато проучването също така установява, че почти половината от всички момичета на възраст от 14 до 21 години са смутени от своите менструации, дори половината пропускат цял учебен ден заради менструацията си.

През 2018 г. правителството обяви, че учениците в училища, колежи и университети в страните ще могат да получат безплатен достъп до санитарни продукти чрез инвестиция от 5,2 милиона лири. Въпреки това през 2019 г. той отпусна още 4 милиона лири, за да предостави безплатни менструални продукти в библиотеки и центрове за отдих, предаде CNN. (ANI)

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay