И тя, и той обичаха да пазаруват. Живяха дълго и щастливо

Шопингът удължава живота? Да! Да! Да!

И тя, и той обичаха да пазаруват. Живяха дълго и щастливо

На нас, жените, не ни е необходима още една причина, за да тръгнем на тур по магазините. Учените обаче бяха така добри да успокоят гузната ни съвест, след като се озовем вкъщи с няколко торби и поопразнена кредитна карта. Резултатите от ново изследване, проведено от тайвански учени, сочат, че хората, които редовно ходят на шопинг, живеят по-дълго. При това не само жените, а и мъжете!

 

Учените стигат до това заключение, след като в периода 1999-2008 г. наблюдават 1850 самотни мъже и жени около и над 65 годишна възраст. При анализа на данните учените от Тайванския национален институт за здравни изследвания взимат под внимание фактори като пол, възраст, образование, интелектуални и физически способности, както и финансовите възможности на доброволците.

 

В рамките на изследването смъртността при хората, които всеки ден излизали на разходка по магазините, виждали се с приятели или просто наблюдавали други хора, била с 25% по-малка, отколкото при участниците, които не излизали на пазар редовно.

 

Според изследователите причината за по-дългия живот на първите се крие в това, че пазаруването носи приятни изживявания, обвързано е със срещи с нови хора и дори в известна степен с голяма физическа активност.

 

Интересен факт е, и че шопингът е много по-полезен за мъжете, отколкото за жените. Възрастните дами, които редовно са ходили на покупки се оказали с 23% по-малки шансове да умрат следващите 10 години, а при мъжете процентите били 28%.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 13.04.2011|11:05
Не познавам жена, която да не обича да ходи по магазините и да пазарува нужни и ненужни неща, докато при мъжете не е така. Те ходят само, когато наистина имат нужда от нещо и не купуват нищо излишно, има и изключения и в двата случая разбира се, но сравнително малки. Повечето социални контакти също играят важна роля според статията и съм напълно съгласна с това.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay