Ароматът на прясноизпечен козунак с примамлива захарна коричка е сред най-важните елементи на великденската трапеза, редом с боядисаните яйца. Днес ще ви разкрием как да си приготвите в домашни условия неповторимия тестен десерт, а в допълнение ще споделим с вас и рецепта, чрез която да оползотворите останалите неизядени парченца от него като ги вложите в основата на вкусна торта.
Козунак
Необходими продукти:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
6 яйца
300 г захар
200 г масло
40 г мая
2 с.л. канела на прах
кората на 1 лимон
100 г орехови ядки
1 пакетче ванилия
щипка сол
2 с.л. ром
Начин на приготвяне:
Маята се раздробява и размива с прясното мляко.
Яйцата се разбиват, докато станат пухкави. Към тях постепенно се прибавят захарта, щипка сол, настърганата кора лимон, рома и ванилията и се разбърква добре.
В средата на пресятото брашно се прави кладенче и в него се изсипва приготвената смес.
Започва да се меси тестото като постепенно се прибавя разтопеното краве масло.
Когато започнат да се образуват мехури при месенето и се употреби всичката мазнина, тестото се увива в наръсена с брашно кърпа и се оставя в затоплена стая да втаса.
Прави се второ размесване с намазнени ръце върху намазнена повърхност.
Тестото се разделя на парчета, от които се плетат козунаци, по желание са формата и размера. Вътре се поставя плънка от смесени орехи, канела и захар.
Оставят се да втасат отново. След втасването се намазват с разбит жълтък и се поръсват със захар на кристали.
Пекат се в умерено силна фурна.
Готовите козунаци се изваждат от тавите. Остават се да изстинат в полувертикално положение, подпрени на чиста плоскост.
Козуначена торта със смокини
Необходими продукти:
Нарязан на филии стар козунак
1 буркан смокиново сладко
3 кофички кисело мляко
1 ½ ч.ч. пудра захар
5 обикновени вафли
Начин на приготвяне:
Наредете един ред от филийките козунка на дъното на тава.
Разбъркайте киселото мляко и пудрата захар. Разстелете част от сместта върху козунака, колкото да се покрие редът.
Направете следващите редове по същия начин.
Най-отгоре поръсете с предварително счуканите вафли.
Преди консумация оставете за няколко часа в хладилник.
Още вкусни предложения за великденската трапеза може да откриете във виртуалната кухня на Kulinar.bg.
1 | 0 |