За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

Когато сме пред дилема какво да сготвим или пък не сме сигурни как точно да приготвим дадено ястие, винаги се допитваме до Миро от "Готвене за начинаещи" и неговия YouTube канал. Затова решихме да се срещнем с него, за да ни разкаже за своята любов към готвенето, любимите си ястия, новата си книга и какво ли още не! Вижте какво сподели Миро с нас:

Следим канала Ви с интерес още от самото му създаване. Как се роди идеята за него?

Идеята за канала ми дойде, тъй като доста често ми се налагаше да обяснявам по телефона на приятели как да си приготвят дадено ястие. Те знаеха, че аз обичам да готвя още от студентските си години, а в последствие завърших кулинарен курс и се възползваха от скромните ми знания. Както може би се досещате с инструкции по телефона резултатите им не бяха впечатляващи и затова ми хрумна, че мога да снимам на видео някои популярни рецепти, така те биха били от полза на доста по-голяма група хора, а не само на най-близките ми.

Радвате се на все повече и повече последователи. Как Ви се отразява известността?

Не бих казал, че се възприемам като известен, макар от време на време да ми се случва някой да ме заговори по улицата. Аз съм народен човек и определено страня от публични изяви, но работата ми по канала го налага все по-често. Ежедневието ми си е абсолютно същото каквото е било винаги и се надявам да си остане такова.

Кога се появи интересът Ви към готвенето? От колко години се занимавате с кулинария?

Реално започнах да готвя от необходимост. Аз съм роден в Шумен, но когато завърших гимназия се преместих да уча във град Варна, където за първи път живеех сам и се налагаше да се оправям с цялото домакинство, включително и с изхранването си. Отначало го карах като всеки студент на полуфабрикати и готова храна, но след няколко месеца реших, че така не може повече и започнах да си приготвям домашна храна, излизаше ми доста по-евтино и вкусно. Това беше през далечната 2008-ма година. Завърших професионален курс когато дойдох в София през 2015 г., тъй като интересът ми към готвенето вече не беше просто любителски.

За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

От видеата Ви си личи, че правите всичко с много любов. Видеозаснемането само хоби ли е за Вас или Ви и носи и доходи?

През първите 2 години беше просто хоби, в последствие се превърна в източник на допълнителни доходи за мен. Естествено дойде момент, когато се наложи да избера да продължавам ли да работя на договор и канала да е само хоби или да напусна работа и да се съсредоточа на 100% върху ютюб. Избрах второто и не съжалявам.

В канала Ви виждаме разнообразни рецепти. Кое предпочитате да приготвяте - сладко или солено?

Трудно ми е да избера между сладкото и соленото, макар повече време да съм работил като сладкар, отколкото като готвач. Смятам, че съм по-добър в приготвянето на десерти, но у дома наблягам на солените ястия.

Съвсем наскоро издадохте книгата "Българска кухня в 4 сезона”. Рецепти за какви ястия ще открием там?

В книгата съм събрал някои от най-любимите ми рецепти, такива с които съм израснал като дете и други, които научих в последните няколко години. Постарал съм се във всеки сезон да има от всичко - супи, основни и десерти. Също така съм включил и няколко полезни рецепти за зимнина - туршия, краставички, сладка и т.н.

За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

На традиционни ястия ли залагате в нея или на лични интерпетации?

Бих казал, че доста от ястията са традиционни, но разбира се както често се шегувам в България всяко село си има собствена версия и се зараждат спорове, коя е най-правилната рецепта. Нека просто кажем, че съм написал рецептите, така както аз ги приготвям и са ми вкусни, без да се съобразявам на 100% с нормите, за да има все пак книгата моят почерк.

Коя е Вашата любима българска рецепта?

Трудно е да се избере само една. Постна - боб в гърне, а от месните - телешки чомлек и капама.

За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

А чуждестранна?

Обожавам лазаня, както и всякакви други видове паста.

Правил ли сте експерименти с класически български рецепти?

Не съм по експериментите, по-скоро съм от хората, за които когато нещо работи и се е доказало във времето, то няма нужда от промени.

Коя рецепта от книгата бихте предизвикали нашите читатели да приготвят?

Тъй като навлизаме в зимният сезон, мога да им препоръчам да приготвят зелевите сарми със сушени сини сливи. Аз самият бях приятно изненадан, когато ги опитах за първи път. Бабата на жена ми ги беше направила и дори без месо си ги хапнах доволно.

Коя е подправката, без която не можете?

Чубрица, но определено магданоза и джоджена са плътно зад нея.

Преди време разкрихте, че Ви предстои преместване в ново студио. Кога можем да очакваме видеа в новата кухня?

Първото видео от новата кухня е вече в канала.

Кои са задължителните кухненски принадлежности, които всеки любител готвач трябва да има вкъщи?

Според мен задължителните са най-малкото остър нож, удобна дъска, един тиган с незалепващо покритие и един стоманен. Разбира се хубава тенджера и тави не са излишни. Това е основата, след това вече може да се надгражда с допълнителни пособия.

За любимите си ястия, новата си книга и любовта към готвенето с Миро от "Готвене за начинаещи"

Какви са характеристиките на перфектната кухня?

Голяма, с достатъчно плотове за работа и място за съхранение на посудата, както и продуктите. Мощната фурна и хладилник с голям обем са бонус.

Споделихте, че Ви се е родила дъщеря. Как ви промени бащинството?

Станах по-отговорен и се опитвам да съм по-организиран, защото времето ми за работа намаля. Тъй като доста голяма част от ангажиментите си върша от вкъщи, ми е трудно понякога, дори отговаряйки на въпросите за това интервю ми се наложи няколко пъти да прекъсна, защото малката си иска своето, но тези трудности бледнеят пред радостта ми когато я видя усмихната. 

Споделете с нашите читатели какво да очакваме от "Готвене за начинаещи” през новата 2022 година?

Можете да очаквате нови предложения за вкусни ястия, колаборации с други кулинари, пътувания из страната и още много :)

***

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay