Как да изберете и приготвите риба за Никулден?

Каква риба да купите за празника и как да я приготвите

Как да изберете и приготвите риба за Никулден?

Днес е Никулден, затова пожелаваме много здраве на всички, които празнуват! Сигурни сме, че и вие като нас, ще хапнете риба довечера, дори да нямате именик в къщата.

Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран. Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството. Защо ядем шаран на Никулден може да прочетете във Fitwell.bg.

Но преди да стигнем до люспите, следва да набавим рибата. Независимо дали тази риба ще е шаран, или някой друг люспест представител на морската фауна, много е важно да подходите към избора й информирано. Ако нямате солиден опит с пазаруването й (тоест, правите го от Никулден на Никулден), може би следните насоки ще ви бъдат от полза.

Съвети при закупуване на цяла риба:

Избирайте риби с бистри очи
Казват, че очите са прозорец към душата, но тъй като рибата няма душа, нейните очи са прозорец към нейната свежест. Рибите, които не са пресни, се характеризират с мътен, замъглен поглед. Това не ги прави негодни за ядене, но е добър признак, че не са в перфектна форма.

Огледайте добре тялото
Лъскаво ли е? Изглежда ли металическо и чисто? Или пък има мътни и обезцветени участъци? Ако имате каквито и да било съмнения, най-вероятно ще е добра идея да отместите погледа си към друг екземпляр.

Помиришете рибата
Ако сте попаднали на уважаващ себе си магазин, никой няма да ви откаже подобно нещо. Случи ли се точно обратното, само по себе си това е отличен повод за отказ от покупка. Прясната риба не мирише на риба, а на чиста вода и сол. Някои спецове сравняват мириса й с този на краставица, но не разчитайте прекалено много на подобни проникновения.

Обърнете внимание на хрилете
Те трябва да са са с наситено червен цвят. Ако окраската им напомня по-скоро на стара керемида, по-добре отминете.

Съвети при закупуване на рибно филе:

Обърнете внимание на цвета
Месото на рибата губи цвят с времето. Най-добрият начин да познаете дали едно филе е прясно е по кожата (ако има такава). Повърхността й трябва да изглежда по описания по-горе начин - лъскава и металическа.

Отново помиришете
Вижте по-горе как и защо.

Има ли течност?
Ако върху филето има влага, то тя трябва да е прозрачна, а не белезникава. Мътната течност върху рибеното месо е първия признак за застояване.

Натиснете парчето с пръст
Тук вече си позволявате малко повече, отколкото ви се полага като на клиент, но ако имате шанс да боднете филето, то трябва да бъде достатъчно стегнато, че да не позволи оставането на отпечатък. Ако успеете да оставите следа, по-добре бягайте, преди да са ви хванали...

Приготвяне на вече закупената риба
Трябва да знаете, че много риби са отличен източник на незаменимите омега-3 мастни киселини. Това е добра новина, но изисква от вас да съобразите температурата на приготвяне, тъй като полиненаситените мазнини са особено чувствителни на по-агресивна термична обработка и бързо губят свойствата си над определен праг. Нека приемем, че този праг е около 160ºС.

Затова и препоръчителният начин за приготвянето на риба е на фурна или варена/на пара, като в първия случай можете да работите на по-ниска температура, а във втория - температурата се саморегулира (при варенето градусите не могат да надвишат 100ºС, стига то да не се случва под налягане).

Ето сега може би трябва да ви дадем някоя конкретна рецепта за риба в контекста на казаното дотук. Може да видите как се приготвя шаран с картофи на фурна във Fitwell.bg!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 13.12.2013|10:00
"Ако успеете да оставите отпечатък, по-добре бягайте, докато не са ви хванали" :) Много полезни съвети с рибата трябва много да се внимава.
14
Не е посочен 12.12.2013|09:32
За напред ще гледам всички тези неща, много полезна статия.
13
Не е посочен 10.12.2013|16:58
Много полезни съвети, ще ги имам в предвид.
12
Не е посочен 09.12.2013|15:10
Беше много вкусна, тази която си направихме, нямаше и кости.
11
Не е посочен 06.12.2013|21:11
Полезна информация, преди да си закупим риба.
10
Не е посочен 06.12.2013|17:50
Аз лично ще мине и без риба .
9
Не е посочен 06.12.2013|17:29
За чистенето -на магазина;)
8
Не е посочен 06.12.2013|17:28
Много полезни съвети за незнаещите;)
7
Не е посочен 06.12.2013|17:24
Благодаря за съветите .
6
Не е посочен 06.12.2013|16:16
На фурна, че е по-лесно и по-здравословно. Иначе за избора на рибата се доверявам на съпруга си, както и за чистенето.
5
Не е посочен 06.12.2013|15:24
Рибата за Никулден всяка година я приготвям по традиционната рецепта, а един шаран пържим, тъй като мъжа ми не го яде пълнен...
4
Не е посочен 06.12.2013|14:44
Много полезни съвети за това как да познаем прясната и хубава риба.
3
Не е посочен 06.12.2013|14:05
Ами тази година промени тенденцията:)))
2
Не е посочен 06.12.2013|13:58
Стана ми интересно, че люспите на рибата бил на пари и се слагали в портмонетата ето защо все нямам пари, защото не ям шаран на Никулден и не слагам люспи в портмонето си.
1
Не е посочен 06.12.2013|13:41
не знаех,че има толкова подробности в избора на риба, ще внимавам занапред.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay