От векове традицията в България повелява на Великден на трапезата да има агнешко. Сп. Меню издаде една от кулинарните си тайни специално за вас и ни предоставя рецепта за печено агнешко бутче с хвойна.
Необходими продукти за 6 порции:
1 агнешко бутче
1 с. л. плодчета от хвойна, счукани
1 с. л. мащерка
1 ч. л. смлян шарен пипер
50 мл джин
2 с. л. зехтин
2 с. л. стопено масло
500 г моркови, нарязани на пръчици
3 глави червен лук, нарязани на четвъртини
1 дафинов лист
400 мл леко червено вино
100 мл заквасена сметана
1 ч. л. брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне
-
Бутчето се обезкостява, по желание.
-
Смесват се хвойната, мащерката и пиперът. Бутчето се посолява, обтрива се с подправките и се намазва със зехтина. Залива се с джина и се оставя да постои покрито в хладилника поне 2 часа. Ако е обезкостено, се навива на стегнато руло и се завързва с конец на няколко места.
-
Маслото се сгорещява и бутчето се запържва от всички страни до зачервяване. Слага се в тавичка.
-
В тигана от пърженето на бутчето се слагат морковите и лукът и се разбъркват 2-3 мин. Преместват се в тавичката при бутчето. Добавя се дафиновият лист, залива се с чаша от виното, покрива се с фолио и се пече 1,5 часа във фурна, загрята до 200° С. От време на време се полива с останалото вино и се обръща. Ако разполагате с термометър за месо, проверете готовността, като забодете термометъра в най-дебелата част на бутчето, без да докосва кокала. Готово е при 65-70° С
-
Бутчето се изважда и преди да се нареже се оставя на топло за 10 мин. В това време се отделят зеленчуците, а тавата с останалия от печенето сос се слага на котлона. Наливат се 50 мл гореща вода и с шпатула се обират залепналите късчета месо от тавата. Щом сосът поври 1-2 мин., се пресипва в тиган и се добавя сметаната. Брашното се разтваря в 1 с. л. студена вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване
-
Месото се нарязва и се сервира със соса и печените зеленчуци.
0 | 0 |