Как да се откажете от вредните навици и да запазите добрите

Как да се откажете от вредните навици и да запазите добрите

Всеки има навици и в тях няма нищо лошо. Някои са доста полезни - може би сте подредили дрехите си за работа предната вечер или автоматично сте изключили осветлението, когато напуснете стая.

Но други навици, като гризане на ноктите , пиене на кофеин твърде късно през деня може да не са толкова полезни.

Прекъсването на нежеланите навици може да бъде трудно, особено ако сте се занимавали с тях от дълго време. Но разбирането как се формират навиците на първо място може да улесни процеса.

Създаване на навик

Има няколко теории за това как се развиват навиците. Идеята на 3 Rs е една от основните:

Правенето на нещо отново и отново може да направи поведението рутинно.

Награда. Наградата, свързана с дадено поведение, също помага за запазването на навика. Ако правите нещо, което ви доставя удоволствие или облекчава стреса, приятното освобождаване на допамин в мозъка ви може да ви накара да искате да го направите отново.

Ето няколко съвета, които да ви помогнат да се отървете от този стар, упорит навик.

Идентифицирайте вашите грешки

Не забравяйте, че грешките са първата стъпка в развитието на навик. Идентифицирането им зад обичайното ви поведение е първата стъпка в преодоляването им.

Прекарайте няколко дни в проследяване на навика си, за да видите дали следва някакви модели.

Обърнете внимание на неща като:

Къде се случва с обичайното ви поведение?

Кое време на деня?

Как се чувстваш, когато се случи?

Други хора участват ли?

Случва ли се веднага след нещо друго?

Да приемем, че искате да спрете да стоите будни след полунощ. След няколко дни на проследяване на поведението ви разбирате, че сте склонни да останете будни по-късно, ако започнете да гледате телевизия или да чатите с приятели след вечеря. Но си лягаш по-рано, ако четеш или се разхождаш.

Решавате да спрете да гледате телевизия и да изключите телефона си до 21 часа през седмицата. Премахването на спусъка - гледане на телевизия или разговор с приятели - прави по-трудно изпълнението на рутината на оставане до късно.

Съсредоточете се върху това защо искате да промените

Защо искате да се откажете или промените определен навик ? Доверен източник предполага, че може да е по-лесно да промените поведението си, когато промяната, която искате да направите, е ценна или полезна за вас.

Отделете няколко минути, за да обмислите защо искате да се откажете от този навик и какви ползи ще видите в резултат на промяната. Изброяването на тези причини може да ви помогне да се сетите за няколко, които все още не са ви хрумнали.

За допълнителна мотивация напишете причините си на лист хартия и го дръжте на хладилника, огледалото в банята или на друго място, където ще го виждате редовно.

Виждането на списъка може да запази промяната, която се опитвате да направите, свежа в ума си. Ако се случи да се върнете към навика, вашият списък ви напомня защо искате да продължите да опитвате.

Привлечете подкрепата на приятел

Ако вие и ваш приятел или партньор искате да се откажете от нежелан навик, опитайте се да го направите заедно.

Кажете, че и двамата искате да спрете да пушите . Самостоятелното справяне с апетита може да бъде трудно. Спирането заедно с приятел няма да накара глада да изчезне. Но може да е по-лесно да се справите с тях, когато се изправите срещу тях с някой друг.

Заменете навика с друг

Може да ви е по-лесно да се откажете от навик, ако замените нежеланото поведение с ново.

Кажете, че искате да спрете да посягате към бонбони, когато сте гладни на работа. Ако просто се опитате да избегнете ястието на бонбони, може да се върнете към навика, когато не можете да устоите на глада. Но сушени плодове и ядки, които да държите на бюрото си, ви дава друга възможност за закуска, би помогнало за справянето с глада към сладко.

Докато повтаряте новото поведение, се развива импулсът да следвате новата рутина. В крайна сметка, след като видите награди от новия навик – повече енергия и по-малко падане на захарта – желанието да продължите да правите това поведение може да надделее над желанието да преследвате стария навик.

Оставете си напомняния

Използването на стикери, лепкави бележки или други визуални напомняния, където и да се случи поведението на навика, може да ви помогне да преосмислите действието, когато нещо ви задейства.

Подгответе се за грешки

Отказът от навик може да бъде предизвикателство, въпреки че може да намерите някои навици по-лесни за отърсване от други.

"Много лесно е да се върнете към старите модели, особено когато новите все още не са втвърдени", каза Ерика Майерс. "Промяната е трудна. Не забравяйте, че отне известно време, за да изградите тези навици, така че няма да ги загубите за един ден.

Опитайте се да се подготвите психически за грешки, за да не се чувствате виновни или обезсърчени, ако ги направите. Може би ще се ангажирате да напишете три точки за това как сте се чувствали, докато сте изпълнявали навика, или да направите бързо дихателно упражнение.

Започнете с малко

Опитвате се да се откажете от множество навици наведнъж? Образът на нов, подобрен Аз може да бъде мощен мотиватор, особено когато за първи път решите да промените нежеланите си навици.

Това понякога може да работи. Ако навиците вървят заедно, може да ви е по-лесно да се справите с тях едновременно. Например, ако искате да спрете да пушите и да пиете и винаги правите тези две неща заедно, отказването от двете наведнъж може да има най-голям смисъл.

Но експертите обикновено препоръчват да започнете с малко. Стремете се да променяте един по един навик. Справянето с навиците на стъпки също може да помогне, дори ако тези стъпки изглеждат твърде малки или лесно управляеми в началото.

Променете средата си

Заобикалящата ви среда понякога може да окаже голямо влияние върху навиците ви.

Може би се опитвате да се откажете от навика винаги да поръчвате храна за вкъщи, защото ви струва твърде много пари. Но всеки път, когато влезете в кухнята, виждате менютата, окачени на хладилника ви. Можете да опитате да замените менюто с разпечатки на лесни рецепти, които знаете, че ще ви харесат.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay