Как да се предпазите от херпес на устните?

Как да се предпазите от херпес на устните?

Херпесът на устните е много неприятен, а е проблем на много хора. Първият симптом е появата на петно върху устната, което пари или сърби, докато не се превърне в мехур. Петното може да стане червено, подуто или възпалено, когато изчезнат първите симптоми. Тези мехури могат да се спукат, да изтекат и да се превърнат в ранички след няколко дни.

Ето как да се предпазите от появата на херпес на устните:

Но преди да започнем с начините за превенция, да уточним какво го причинява

Херпесите на усните се причиняват от Херпес симплекс вирус или HSV. Тези паразити проникват в нашето тяло през устата ни или при нараняване на кожата. Тази инфекция се разпространява, когато докоснете човек с херпес или когато използвате приборите на такъв човек, целувате се или по някакъв начин имате допир до слюнката му. Херпесите могат да се появяват и на други места, освен на устните. Но можете да предотвратите това, като следвате съветите по-долу.

1. Избягвайте всички заразени предмети, които могат да ви предадат херпес

С други думи, трябва да избягвате да влизате в контакт с неща, които заразеният човек може да е използвал като прибори, чаши, кърпи, четки за зъби и самобръсначки. Също така не бива да целувате човек, който има херпес.

2. Пазете се от настинки

Трябва да знаете, че освен да се заразите от друг човек, можете и сами да си причините херпес. Това се случва при настинка, грип или дори стрес. Трябва да се пазите от тези неща.

3. Нанасяйте балсам за  устни и слънцезащитни продукти на устните

Можете да предотвратите появата на херпес, като нанасяте балсам за устни и слънцезащитни продукти за устни. Винаги измивайте ръцете си преди да нанасяте каквото и да било на устните си.

4. Домашни лекарства

Прилагането на лед върху херпеса може да помогне за намаляване на дискомфорта, но това няма да ви излекува напълно. Нанасянето на гел от алое вера ще ви помогне, тъй като той има антивирусни и противовъзпалителни свойства.

5. Ако нищо от това не помогне, консултирайте се с лекар

Понякога симптомите стават толкова упорити, че никое от лекарствата не работи. Ако случаят е такъв, трябва да се консултирате с лекар. Той може да ви предпише необходимите лекарства.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay