Какво причинява "пилешка кожа" и как да се отървете от нея

Какво причинява "пилешка кожа" и как да се отървете от нея

През летните месеци, когато предимно носим леки дрехи, някои хора не могат да не забележат досадни кожни подутини по ръцете и бедрата. Това често срещано състояние на кожата се нарича кератоза пиларис и често се описва като "пилешка кожа", тъй като външният му вид ни напомня за прясно оскубана птица.

Въпреки че е безвредно състояние и не е заразно, пилешката кожа може да бъде доста досадна. И ако не се лекува, с времето може да се влоши.

Решихме да разберем какви ежедневни действия могат да причинят това неприятно състояние и какво можем да направим, за да държим тези досадни подутини под контрол.

1. Не консумирате достатъчно мазнини

Когато се опитвате да свалите излишни килограми, първото нещо, което често искате да изключите от диетата си, са мазнините. Но в действителност елиминирането на здравословните мазнини може да доведе до напълняване и може да влоши определени кожни заболявания. Когато тялото ви не получава достатъчно основни омега 3 и омега 6 мастни киселини, това може да допринесе за възпаление на кожата, което прави тези досадни подутини по-видими.

Какво да направите вместо това: Опитайте да ядете повече храни, богати на мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включите в диетата си дива риба и яйца.

2. Използвате агресивни скрабове за тяло

Докато ежедневното ексфолиране може да помогне за изглаждането на пилешката кожа, агресивните скрабове за тяло могат да влошат съществуващото състояние. Грубите частици в ексфолиантите могат да раздразнят кожата, причинявайки сърбеж и лющене.

Какво да направите вместо това: Вместо да използвате ексфолианти с големи частици с неправилна форма, опитайте внимателно да масажирате кожата си с луфа или пемза.

3. Взимате горещи душове

Въпреки че горещите душове няма да причинят подутини по кожата ви, прекаленото престояване в гореща вода може да влоши състоянието. Прекалено дългият душ премахва естествените масла от кожата ви, оставяйки я суха и раздразнена.

Какво да направите вместо това: Взимайте кратки, топли душове и внимателно потупвайте кожата си, за да предотвратите по-нататъшно дразнене. 

4. Може да ядете твърде много млечни продукти

Повечето от нас не могат да си представят ден без чаша кафе с мляко или сметана, но млечните продукти често причиняват чувствителност и могат да допринесат за някои неприятни състояния, включително пилешка кожа. Много хора развиват непоносимост към протеин, открит в млечните продукти, с течение на времето, което може да доведе до дразнене на кожата, акне и кератоза пиларис.

Какво да направите вместо това: Добрата новина е, че няма да ви се налага да премахвате млечните продукти от диетата си напълно, за да се борите с пилешката кожа. Просто опитайте да ги премахнете за поне 6 седмици, за да видите дали състоянието се подобрява.

5. Използвате парфюмирани сапуни

Тъй като пилешката кожа се причинява от натрупване на кератин в порите, комедогенните продукти за грижа за кожата могат да я влошат. Любимият ви сапун може да мирише на розова градина, но най-вероятно съдържа изкуствени добавки, които могат да запушат порите ви и да доведат до възпаление на кожата.
Какво да направите вместо това: Изберете нежни, хипоалергенни продукти за грижа за кожата, които няма да раздразнят чувствителната кожа.

6. Носите тесни дрехи

Носенето на неподходящи дрехи не е полезно за вашето здраве поради много причини, а наред с други усложнения може да влоши пилешката кожа. Тесните дрехи не позволяват на кожата ви да диша и могат да причинят триене, което води до допълнително дразнене на кожата.

Какво да направите вместо това: помислете за по-широки дрехи, изработени от тъкани, щадящи кожата, като органичен памук.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay