Какво трябва да знаем за кистите на гърдата?

Какво представляват и как се лекуват

Какво трябва да знаем за кистите на гърдата?

Появата на кисти на гърдата е сравнително често срещано състояние, обикновено при жени в детеродна възраст. Кистите представляват торбички пълни с течност, които се формират в гърдата и обикновено са доброкачествени образувания. Размерите на кистите вариарат от 1 мм до няколко сантиментра в диаметър. Появяват се в резултат на запушване на каналите на млечните жлези и могат да бъдат единични или повече на брой. При натиск кистата се усеща като балон пълен с вода, но в някои случаи те могат да имат и по-твърда консистенция.

В повечето случаи кистите не се нуждаят от някакво специфично лечение и изчезват с времето от само себе си. Когато обаче кистите са големи по размер и жената чувства дискомфорт може да се наложи източване на течността, която се е събрала в кистата.

Обикновено кистите са по-често срещани при жени на възраст между 35 и 50 години, но могат да се открият и във всяка една друга възраст. Ако при вас се развие киста тя обикновено изчезва след навлизане в менопауза. Предполагаема причина за появата им е повишеното количество на хормона естроген в женското тяло.

Оралните контрацептиви, които се приемат от жените за предпазване от нежелана бременност могат да послужат и за предпазване от повторна поява на кисти. В редки случаи може да се наложи хирургично премахване на кисти, които водят до сериозен дискомфорт за жената или са изпълнени с кръвенист секрет.

Преглеждайте се сами редовно и при всяко странно образувание или напипване на бучка в гърдите, посетете лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay