Салата като никоя друга

Няколко здравословни идеи, които да "добавите" в любимата си салата

Салата като никоя друга

Всички знаем, че изборът на салата за обяд или вечеря, е един от най-здравословните. Но понякога, само докато гледаме пълната с маруля купа, губим всякакъв апетит и желание за хранене. Предлагаме ви няколко разнообразни "салатни" идеи, които можете да изпробвате още сега. Всяка една от тези добавки, комбинирана с подходящия вкус, ще превърне хапването в неизживявано удоволствие. Помнете, че в разнообразието се крие истиснкото удоволствие от храната.

Боровинки, ягоди, малини

Свежи, замразени или изсушени, мъничките сладки плодове са перфектен избор за вашата плодова салата. Не само защото почти нямат калории, но и защото са богати на фибри, витамин Ц и антиоксиданти. Подсладете салатата си с тях и се погрижете за здравето си.

Ядки

Доказано е, че орехите, бадемите и кашуто намаляват риска от сърдечни заболявания. Освен това съдържат Омега-3 мастни киселини, които са полезни за всички системи на организма. Така че вземете шепа ядки и поръсете любимата си салата. Ще постигнете любимия хрупкав ефект, но без да използвате така разпространените напоследък мазни крутони.

Сирене

Да си го кажем направо - никоя салата не е завършена, ако няма поне малко сиренце в нея. А най-хубавото е, че то е не само вкусно, но и полезно за здравето. Като отличен източник на калции и витамин Б, сиренето ви помага не само да имате здрави кости и зъби, но може дори да предотврати появата на остеопороза. Освен всичко друго, сиренето съдържа протеини, които спомагат за развитието на мускулите, а също така контролират и метаболизма. Затова, не се колебайте, ами го добавяйте в любимата си зеленчукова салата.

Риба

 Каквото и да си говорим, рибата май е най-здравословният избор. Богата е на Омега-3 мастни киселини, а ако изберете херинга или сьомга можете да сте сигурни, че това ще бъде полезно за здравословното състояние на кожата ви, мозъчните ви функции и сърцето. Рискът от инфаркт, рак, артрит и много други, също ще бъде намален. Не забравяйте, че яденето на риба ще намали калориите до минимум.

Зехтин

Въпреки че традиционните добавки за салата са изкушаващи, имайте предвид, че са страхотен източник на калории. Затова заместете олиото със зехтина, който е не само с приятен вкус, но и съдържа изобилие от здравословни мазнини, които спомагат да се намали рискът от сърдечни заболявания, а и поддържат нивото на кръвната захар. Плюс това, високата концентрация на олеинова киселина потиска развитието на рак на простатата и гърдата.

Бобови растения

Черният боб и нахутът, например, са отличен източник на протеини и могат да предоставят на тялото ни важни витамини и минерали. Фолиевата киселина предпазва от вродени дефекти, а желязото поддържа здравето на кръвоносната система. Така че, не се притеснявайте, а експериментирайте със следващата салата, която приготвяте.

Варени яйца

Най-предпочитани са за закуска, но това не значи, че не можем да ги добавим в салатата си и да сътворим чудесна вечеря, например. Едно яйце съдържа само 70 калории, освен това почти няма мазнини. Богати са на антиоксиданти - лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. Макар че можем да си ги сготвим по много начини - пържени, бъркани, "на очи", най-добре е да се придържаме към варенето, защото гарантира усвояването на, ако не всички, то поне повечето хранителни вещества.

Авокадо

Да се върнем на приятните плодови салати. Експериментирайте, като добавите авокадо, а в замяна ще получите не само отличен вкус, а и здравословно ястие. Южноамериканският плод е богат на фибри, витамин Е, фолиева киселина и витамин Б. Освен това помага за регулиране на кръвното налягане, както и предотвратява развитието на болести на кръвоносната система.

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay