Маринованата риба има силен и специфичен вкус, който в тази салата се балансира от плътните варива и запечените нотки на патладжана. Спокойно може да я комбинирате с любимото си вино, което автоматично я превръща в най-желаната вечеря.
Необходими продукти за 4 порции:
за рибата:
1 глава лук, ситно нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
½ ч. л. кимион на зърна, 1 ч. л. черен пипер на зърна
1 люта чушка, ситно нарязана
1 стрък мащерка
2 с. л. ябълков оцет, 2 с. л. лимонов сок
200 мл олио
4 филета от по-дребна скумрия
1 ч. л. морска сол
за салатата:
1 ч. ч. сварен боб, 1 ч. ч. сварен нахут
1 патладжан, нарязан на кръгчета
1 глава червен лук, нарязана на фини полумесеци
1 голям домат, нарязан на малки кубчета
2 с. л. магданоз, ситно нарязан
1 с. л. босилек, ситно нарязан
1 с. л. ябълков оцет
сол на вкус
Начин на приготвяне:
На умерен огън се загряват 2 с.л. от олиото за рибата и в него се слагат лукът, чесънът, лютата чушка, мащерката, кимионът и пиперът. Разбъркват се 2-3 мин, като не бива да се зачервяват. Добавят се останалото олио, оцетът, лимоновият сок и всичко се оставя леко да се загрее. Добавя се 1 ч.л. морска сол. Пускат се филетата. Течността трябва да ги покрива. Съдът се затваря с капак и когато всичко заври, се отстранява от огъня и се оставя да изстине добре.
Патладжанът за салатата се оставя да постои 20 минути в подсолена вода, подсушава се, намазва се с олио и се слага да се изпече на грил-тиган или на грил от двете страни.
Когато се охлади рибата, течността се прецежда и 4 с.л. от нея се разбиват с оцета за салатата, магданоза, босилека и сол на вкус.
Смесват се бобът, нахутът, патладжанът, лукът и се разбъркват с приготвения дресинг. Гарнират се с маринованите филета.
0 | 0 |