Не можем да избягаме от инстинските на организма – през лятото се сещаме за солените морски басейни, а оттам и за вкусните ястия с риба, които се намират в крайбрежните ресторанти. Оказа се, че може да си приготвим нещо подобно вкъщи. Да не кажем, че е и по-добро.
Рецептата е от китайската кухня, става бързо и екзотично вкусно. И ви гарантираме, че никой около вас няма да е вкусвал подобно ястие. За една порция ви трябват:
1 риба макруронус около 350 г (или качествена бяла морска риба)
150 г олио
10 мл оцет
100 г доматено пюре
100 г захар
20 г фъстъчено брашно (става и обикновено, или пък с нишесте)
1 яйце
Почистете рибата от главата и опашката. Разрежете я напречно наполовина и с остър нож направете немного дълбоки разрези диагонално по месото.
Разбийте яйцето в дълбока чиния и го посолете. Оваляйте рибата в него. Загрейте олиото в тиган и запържете рибата. Извадете парчетата и ги сложете в подходяща чиния.
Запържете и останалите съставки за малко в олиото, докато получите сос, и след това полейте рибата с него. Аранжирайте ястието със зелени клонки.
Не се учудвайте от съотношението между съставките. Може да ви се стори странно, но само така ще приготвите много вкусен сладко-кисел сос, перфектен за бялата риба със странно име.
4 | 0 |