В родното си Мексико тиквата е прилагана както в рецептите за десерти, така и в солени ястия, като предпочитанията клонят към вторите. Ще разберете защо, ако опитате тази ароматна супа.
Необходими продукти за 4 порции:
500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
3 с. л. олио
1 глава лук, нарязана на ситно
3 скилидки чесън, нарязани
2 моркова, нарязани на кръгчета
1 резен целина, нарязан на кубчета
1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
1 щипка канела
¼ ч. л. смлян бахар
¼ ч. л. индийско орехче
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
200 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
100 г запечени тиквени семки за гарниране
Начин на приготвяне:
В загрятото олио се слагат лукът, чесънът, морковът, целината и тиквата. Разбъркват се 3-4 мин. и се заливат с бульона. Оставят се да поврат 20 мин. и всичко се пасира.
Пасираната супа се подправя с канелата, бахара, индийското орехче, лютата чушка и се оставя да поври още 5-10 мин. Сваля се от огъня и се добавя половината от сметаната. Останалата сметана се разбърква с щипка сол и щипка канела.
Супата се гарнира с лъжица от канелената сметана и тиквените семки.
11 | 0 |