Великата реч в 3 стъпки

Ако ви предстои подобно начинание, значи следващите редове са точно за вас

Великата реч в 3 стъпки

Изнасянето на мотивираща, вдъхновяваща реч не е начинание, което ни се случва всеки ден. Но дойде ли моментът, а той рано или късно идва, трябва да сме отлично подготвени.

Защото това, което предстои да кажем, има за цел да "събуди" някого, да му даде кураж, да го подкрепи.

По презумпция, бизнес лидерите трябва да притежават въздействащи умения. Но дори и перфектната реч може да бъде провалена, ако не сме наясно как да приковем вниманието към себе си.

Съветите идват от Inc.com.

Съобразявайте се с публиката
Каквото и да искате да кажете, направете го по достъпен начин. Не залагайте на високопарни фрази, ако обстановката не го изисква. Ако ще говорите пред ученици, дайте им пример от популярна песен или филм. Същото важи и за други аудитории. Важно е публиката да се разпознае в думите ви.

Упражнявайте се
Не разчитайте изявата ви да мине гладко, ако не сте я упражнявали преди това. Искате да въздействате? Тогава тренирайте гласа, интонацията, движенията си. Практикувайте пред огледалото или пред ваши близки. Няма как да повлияете на някого, ако сричате, четете или забравяте думите си.

Бъдете страстни
Това е ключ към успеха не само в бизнеса. Ако искате думите ви да бъдат чути, вложете душата си в тях. Посочете личен пример, споделете кое е важно за вас, мотивирайте публиката заради самата нея. Дайте всичко от себе си!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 25.06.2012|15:36
Сядам и си пиша една велика реч веднага:)
7
Не е посочен 25.06.2012|14:45
ами словото е много важно нещо - то е един вид врата , в която влизаш и разбираш много неща ...
6
Не е посочен 25.06.2012|12:04
Освен бизнес лидерите и политиците имат нужда от дар слово и умение да си служат с него, за да увличат масите. Странно, но не се сещам за нито един български политик, за когото мога да кажа с чисто сърце, че е роден лидер. Просто няма такъв. Може би затова и реална политика у нас липсва.
5
Не е посочен 25.06.2012|12:00
И все пак на една безстрастна апатична личност ще й бъде безкрайно трудно да изнесе страста и пламенна реч. Според мен успешният лидер има заложени данните, които го превръщат в перфектен оратор.
4
Не е посочен 25.06.2012|11:58
Статията е невероятна и наистина добрият оратор винаги е в печеливша позиция, защото повечето хора обичат да ги погъделичкаш по егото и макар да знаят, че не мислиш това , което казваш и че няма да го направиш/като словото на президента на Нова година/ все пак им е приятно поне да го слушат.
3
Не е посочен 25.06.2012|11:57
Който желае да овладее привалита за успешна реч нека прочете Езикова демагогия на Стефана Димитрова. Има доста полезни съвети за това какви езикови структури да ползваме, за да звучим по-убедително.
2
Не е посочен 25.06.2012|11:36
по принцип си права,макар и да има доста теми,където подобна емоционалност би била повече от неуместна и излишна!иначе статията е много полезна!
1
Не е посочен 25.06.2012|09:06
Бъдете емоционални-бих добавила аз, няма по добра реч, изнесена пред аудитория, от тази, която кара кожата ти да настръхва и очите ти да се просълзяват.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay